Tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tepertős pogácsa

Hozzávalók:

  • 1,5 kg finomliszt
  • 1 tk só
  • 7 dkg élesztő
  • 2 kis doboz natúr joghurt (összesen 300 g)
  • 2 ek tejföl
  • 3 ek sertészsír
  • 2 tojás
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 35 dkg tepertő morzsalék
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítése:

A tepertő két részre osztjuk és egyik felét nagy lyukú tárcsával ledaráljuk, a másik felét ízlés szerint egyben hagyhatjuk (én így készítettem), mert akkor ropogós darabkák islesznek a pogácsában.

A lisztet átszitáljuk és elkeverjük benne a sót.

Ezután mélyedést készítünk a közepén, beletördeljük az élesztőt és öntünk rá 1 dl langyos tejet, majd felfuttatjuk.
Hozzáadjuk a joghurtot, a tojásokat, a tejfölt a folyékony zsírt és a fehérbort, majd jól összedolgozzuk.

Ahhoz, hogy puha és lágy tésztát kapjunk, további langyos tejet pici adagokban hozzáadva tudunk készíteni.

Miután meggyúrtuk a tésztagombócot, 15-20 percet pihentetjük és azután ujjnyi vastag téglalap formára kisodorjuk.
A tészta 2/3 részére rákenjük a darált tepertőt, amire rászórjuk az egyben hagyott morzsalékot, enyhén megsózzuk, őrölt borsot hintünk rá és az üresen hagyott részt ráhajtjuk a tepertős rész felére, majd a szemben lévő oldalát ráhajtjuk az előzőre. A tenyerünkkel kissé lelapítjuk és háromba hajtjuk.

Így pihentetjük újabb 15-20 percet, majd kisodorjuk és ezt a hajtogatást megismételjük.

Végül 2 ujjnyi vastagra sodorjuk, éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk a pogácsákat.

A tenyerünk alsó élével a pogácsákat körkörösen kicsit meghengereljük, sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és megkenjük a tetejét felvert tojással.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra (ezalatt kelnek a pogácsák) és nagyjából 15-17 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A szaggatásból leeső szélek felhasználásával egy kis pikáns rágcsálni valót készíthetünk!
Összegyúrjuk a csücsköket, 10-12 perc pihi után fél centi vékonyra kisodorjuk, megkenjük felvert tojással, szórhatunk rá ízlés szerint chili pelyhet, majd reszelt sajtot teszünk a tetejére és pizzavágóval keskeny sajtos stangli méretű csíkokra vágjuk.
Ezeket szintén 190 fokon, de 8-10 perc alatt pirosra sütjük!