Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bagel alaprecept recept

Bagel alaprecept
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók 10 darabhoz:
    Tészta:

    • 60 dkg búza finomliszt
    • 1 csapott kk só
    • csipet cukor
    • 10 g puha vaj
    • 1 tk olaj
    • 15 g friss élesztő
    • 1 közepes  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 dl víz

    Főzéshez:

    • víz
    • csipet cukor

    Tetejére:

    • magvak ízlés szerint (egész mák, szezám)
    • nagyszemű só

    Elkészítése:

    Egy edénybe mérjük bele a víz 1/3-át és adjuk hozzá a tojást, a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Az egészet keverjük el csomómentesre, majd adjuk hozzá a vajat és az olajat is, majd ezekkel is dolgozzuk egyneművé.

    A lisztet és a sót mérjük a dagasztótálba vagy egy edénybe és adjuk hozzá a tojásos keveréket és a maradék vizet. A tésztát gadaszthatjuk géppel vagy kézzel is. A lényeg, hogy szép sima felületű, rugalmas legyen.

    A tészta felületét lisztezzük meg kissé, majd takarjuk le és langyos helyen dagasszuk kb 40 percig.

    A megkelt tésztát gyúrjuk át kissé, majd osszuk 10 részre. A tésztákat egyenként formázzuk gömbökké, majd letakrva hagyjuk még 10 percig kelni.

    A tészták közepét lyukasszuk át teljesen (mintha fánkot készítenénk), majd körbe-körbe forgatva tágítsuk ki a lyukat. Arra ügyeljünk, hogy kelés közben a lyuk szűkülni fog, tehát készítsük elég nagyra!

    A megformázott tésztákat letakarjuk és újabb 30 percig kelesztjük.

    Közben egy nagy edényben vizet forralunk, amihez a cukrot is hozzáadjuk.

    A megformázott tészták mindkét oldalát 20-20 másodpercig főzzük. Arra figyeljünk, hogy a péksüteményeket a vízbe fordítva tegyük bele. Tehát az a része, ami a konyharuhával volt letakarva, azt tegyük először a vízbe.

    Ha mindkét oldalát megfőztük a tésztának, akkor egy szűrőkanállal kiszedjük a vízből és egy sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb.

    A még vizes péksütemények tetejét megszórjuk magvakkal és/vagy sóval. 220 fokos sütőben kb 13-15 perc alatt szép pirosra sütjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá