Bagel alaprecept

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 10 darabhoz:
Tészta:

  • 60 dkg búza finomliszt
  • 1 csapott kk só
  • csipet cukor
  • 10 g puha vaj
  • 1 tk olaj
  • 15 g friss élesztő
  • 1 közepes tojás
  • 3 dl víz

Főzéshez:

  • víz
  • csipet cukor

Tetejére:

  • magvak ízlés szerint (egész mák, szezám)
  • nagyszemű só

Elkészítése:

Egy edénybe mérjük bele a víz 1/3-át és adjuk hozzá a tojást, a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Az egészet keverjük el csomómentesre, majd adjuk hozzá a vajat és az olajat is, majd ezekkel is dolgozzuk egyneművé.

A lisztet és a sót mérjük a dagasztótálba vagy egy edénybe és adjuk hozzá a tojásos keveréket és a maradék vizet. A tésztát gadaszthatjuk géppel vagy kézzel is. A lényeg, hogy szép sima felületű, rugalmas legyen.

A tészta felületét lisztezzük meg kissé, majd takarjuk le és langyos helyen dagasszuk kb 40 percig.

A megkelt tésztát gyúrjuk át kissé, majd osszuk 10 részre. A tésztákat egyenként formázzuk gömbökké, majd letakrva hagyjuk még 10 percig kelni.

A tészták közepét lyukasszuk át teljesen (mintha fánkot készítenénk), majd körbe-körbe forgatva tágítsuk ki a lyukat. Arra ügyeljünk, hogy kelés közben a lyuk szűkülni fog, tehát készítsük elég nagyra!

A megformázott tésztákat letakarjuk és újabb 30 percig kelesztjük.

Közben egy nagy edényben vizet forralunk, amihez a cukrot is hozzáadjuk.

A megformázott tészták mindkét oldalát 20-20 másodpercig főzzük. Arra figyeljünk, hogy a péksüteményeket a vízbe fordítva tegyük bele. Tehát az a része, ami a konyharuhával volt letakarva, azt tegyük először a vízbe.

Ha mindkét oldalát megfőztük a tésztának, akkor egy szűrőkanállal kiszedjük a vízből és egy sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól kicsit távolabb.

A még vizes péksütemények tetejét megszórjuk magvakkal és/vagy sóval. 220 fokos sütőben kb 13-15 perc alatt szép pirosra sütjük.