Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Legényfogó húsos pite recept

Legényfogó húsos pite
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    • 40 dkg liszt
    • 2 dkg friss élesztő
    • 10 dkg sütőmargarin
    • 1 nagy ek tejföl
    • pici só
    • langyos tej

    Töltelék:

    • 40 dkg darált sertés comb
    • 10 dkg darált füstölt szalonna
    • 3 ek étolaj
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 1 tk zúzott fokhagyma
    • 1 tk darált paprika vagy pirosarany
    • 1 tk sűrített paradicsom
    • 1 tk fűszerpaprika
    • 1 csipet őrölt bors
    • 1 csipet só
    • 4-5 db friss bazsalikom levél
    • 1 kis szál friss tárkony
    • 1 kis szál friss kakukkfű vagy mindháromból 1-1 kk tasakos
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek zsemlemorzsa

    Tetejére:

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1 ek tejföl
    • szezámmag

    Elkészítése:

    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és megpároljuk az étolajon. Hozzáadjuk a darált füstölt szalonnát, a darált húst és 10 percig együtt pároljuk. Amikor már darabosra és a szalonnától lédúsra párolódott a húsalap, beletesszük a tojás és a zsemlemorzsa kivételével az összes fűszert és hozzávalót, öntünk rá kb. 1/2 dl vizet és lassú lángon időnként kevergetve addig pároljuk, amíg a nagyja leve elfő!

    Félretesszük, néha rákeverünk mert hűlnie kell.

    A liszthez hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk benne a margarint. Kis mélyedést készítünk, bele szórjuk az élesztőt és ráöntünk 1 dl langyos tejet.

    Miután feljött, hozzáadjuk a tejfölt és további tej adagolásával összegyúrjuk és puha gombóccá formáljuk. Letakarva pihentetjük legalább 20-25 percet.

    Közben a töltelék is visszahűlt, beleütjük az 1 db tojást és jól elkeverjük benne. Zsemlemorzsa azért kell hozzá, ha kissé folyékony a hús, 1-2 evőkanállal szilárdítjuk, hogy kellemes, krémes állagú húskrémet kapjunk.

    A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalap formára nyújtjuk.

    Hosszanti irányban gondolatban 3 felé osztjuk és a két szélét még egy kicsit kisodorjuk, hogy vékonyabb legyen, mint a közepe.

    Gondosan elosztva középre végigrakjuk a tölteléket és kissé elsimítjuk.

    A két szélét belülről kifelé haladva srégen 2-3 cm-enként bevágjuk.

    A két hosszanti végét formára vágjuk és behajtjuk (a leeső kis darabkát félretesszük) és az oldalcsíkokat egymást váltva ráhajtjuk a húsra, afféle fonott kalácsra emlékeztető mintát kapunk a végére.

    Nagy gondossággal sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és megkenjük a tejfölös tojással, végül megszórjuk szezámmal.

    A leeső kis darabkából tetszés szerint díszítést lehet készíteni, nekem most egy virágot sikerült rá összehoznom.

    Pihentetjük kb. 15 percet, ezalatt előmelegítjük a sütőt és közepes lángon, ill. 200 fokon (légkeveréssel) nagyjából 25-28 perc alatt szép világosra sütjük.

    Miután kihűlt, szépen szeletelhető.

    Jó étvágyat kívánok minden kedves húsimádó legénynek! :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá