Hozzávalók:
Töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és megpároljuk az étolajon. Hozzáadjuk a darált füstölt szalonnát, a darált húst és 10 percig együtt pároljuk. Amikor már darabosra és a szalonnától lédúsra párolódott a húsalap, beletesszük a tojás és a zsemlemorzsa kivételével az összes fűszert és hozzávalót, öntünk rá kb. 1/2 dl vizet és lassú lángon időnként kevergetve addig pároljuk, amíg a nagyja leve elfő!
Félretesszük, néha rákeverünk mert hűlnie kell.
A liszthez hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk benne a margarint. Kis mélyedést készítünk, bele szórjuk az élesztőt és ráöntünk 1 dl langyos tejet.
Miután feljött, hozzáadjuk a tejfölt és további tej adagolásával összegyúrjuk és puha gombóccá formáljuk. Letakarva pihentetjük legalább 20-25 percet.
Közben a töltelék is visszahűlt, beleütjük az 1 db tojást és jól elkeverjük benne. Zsemlemorzsa azért kell hozzá, ha kissé folyékony a hús, 1-2 evőkanállal szilárdítjuk, hogy kellemes, krémes állagú húskrémet kapjunk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalap formára nyújtjuk.
Hosszanti irányban gondolatban 3 felé osztjuk és a két szélét még egy kicsit kisodorjuk, hogy vékonyabb legyen, mint a közepe.
Gondosan elosztva középre végigrakjuk a tölteléket és kissé elsimítjuk.
A két szélét belülről kifelé haladva srégen 2-3 cm-enként bevágjuk.
A két hosszanti végét formára vágjuk és behajtjuk (a leeső kis darabkát félretesszük) és az oldalcsíkokat egymást váltva ráhajtjuk a húsra, afféle fonott kalácsra emlékeztető mintát kapunk a végére.
Nagy gondossággal sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és megkenjük a tejfölös tojással, végül megszórjuk szezámmal.
A leeső kis darabkából tetszés szerint díszítést lehet készíteni, nekem most egy virágot sikerült rá összehoznom.
Pihentetjük kb. 15 percet, ezalatt előmelegítjük a sütőt és közepes lángon, ill. 200 fokon (légkeveréssel) nagyjából 25-28 perc alatt szép világosra sütjük.
Miután kihűlt, szépen szeletelhető.
Jó étvágyat kívánok minden kedves húsimádó legénynek! :)