Legényfogó húsos pite

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Legényfogó húsos pite

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 10 dkg sütőmargarin
  • 1 nagy ek tejföl
  • pici só
  • langyos tej

Töltelék:

  • 40 dkg darált sertés comb
  • 10 dkg darált füstölt szalonna
  • 3 ek étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 1 tk darált paprika vagy pirosarany
  • 1 tk sűrített paradicsom
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 csipet só
  • 4-5 db friss bazsalikom levél
  • 1 kis szál friss tárkony
  • 1 kis szál friss kakukkfű vagy mindháromból 1-1 kk tasakos
  • 1 db tojás
  • 1 ek zsemlemorzsa

Tetejére:

  • 1 db tojás sárgája
  • 1 ek tejföl
  • szezámmag

Elkészítése:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és megpároljuk az étolajon. Hozzáadjuk a darált füstölt szalonnát, a darált húst és 10 percig együtt pároljuk. Amikor már darabosra és a szalonnától lédúsra párolódott a húsalap, beletesszük a tojás és a zsemlemorzsa kivételével az összes fűszert és hozzávalót, öntünk rá kb. 1/2 dl vizet és lassú lángon időnként kevergetve addig pároljuk, amíg a nagyja leve elfő!

Félretesszük, néha rákeverünk mert hűlnie kell.

A liszthez hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk benne a margarint. Kis mélyedést készítünk, bele szórjuk az élesztőt és ráöntünk 1 dl langyos tejet.

Miután feljött, hozzáadjuk a tejfölt és további tej adagolásával összegyúrjuk és puha gombóccá formáljuk. Letakarva pihentetjük legalább 20-25 percet.

Közben a töltelék is visszahűlt, beleütjük az 1 db tojást és jól elkeverjük benne. Zsemlemorzsa azért kell hozzá, ha kissé folyékony a hús, 1-2 evőkanállal szilárdítjuk, hogy kellemes, krémes állagú húskrémet kapjunk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalap formára nyújtjuk.

Hosszanti irányban gondolatban 3 felé osztjuk és a két szélét még egy kicsit kisodorjuk, hogy vékonyabb legyen, mint a közepe.

Gondosan elosztva középre végigrakjuk a tölteléket és kissé elsimítjuk.

A két szélét belülről kifelé haladva srégen 2-3 cm-enként bevágjuk.

A két hosszanti végét formára vágjuk és behajtjuk (a leeső kis darabkát félretesszük) és az oldalcsíkokat egymást váltva ráhajtjuk a húsra, afféle fonott kalácsra emlékeztető mintát kapunk a végére.

Nagy gondossággal sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és megkenjük a tejfölös tojással, végül megszórjuk szezámmal.

A leeső kis darabkából tetszés szerint díszítést lehet készíteni, nekem most egy virágot sikerült rá összehoznom.

Pihentetjük kb. 15 percet, ezalatt előmelegítjük a sütőt és közepes lángon, ill. 200 fokon (légkeveréssel) nagyjából 25-28 perc alatt szép világosra sütjük.

Miután kihűlt, szépen szeletelhető.

Jó étvágyat kívánok minden kedves húsimádó legénynek! :)