Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fehér kenyér egyszerűen recept

Fehér kenyér egyszerűen
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg kenyérliszt
    • 2 csapott tk só
    • kb 3 dl lanygos víz
    • 2 dkg friss élesztő
    • 3 ek olaj

    Elkészítése:

    A lisztben lekeverjük a sót, majd hozzáöntjük a vizet és az olajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt és összeállítjuk a tésztát. Kb 15-20 percig dagasztjuk, amíg elválik az edénytől és a kezünktől és szép sima, ruganyos nem lesz a tészta.

    Kiolajozott tálba tesszük és letakarva kelesztjük éb 60 percig. Félidőben kissé átgyúrjuk a tésztát.

    A meghelt tésztát kézzel óvatosan kiterítjük és ízlés szerint megformázzuk veknire vagy cipóra. A lényeg, hogy szoros legyen, majd egy sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük vagy egy kilisztezett szakajtóba és kb 30-40 percig kelesztjük. Félidőben bevagdossuk ízlés szerint.

    Közben a sütőt 250 vagy a legmagasabb hőfokra előmelegítjük. A sütő aljába egy kis tepsiben vizet teszünk. Ha tepsin sütjük a kenyeret, akkor azt is felmelegítjük a sütővel együtt.

    Ha a sütő felmelegedett, akkor kivesszük a tepsit, ráborítjuk a szakajtóból a kenyeret és bevágjuk. Lespricceljük vízzel. Ha jénaiban sütjük, akkor abban is lespricceljük.

    Betoljuk a kenyeret a sütőbe. Kb 15-20 perc múlva kivesszük a kicsi tepsit a vízzel és a hőfokot visszavesszük 200 fokra.

    Kb 50 percig sütjük a kenyeret. A jénai tetejét levesszük az utolsó 10 percre. A kívánt színűre sütjük a kenyeret.

    Amint kisült még forrón lespirreljük kevés vízzel és hűvös helyre tesszük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá