Hozzávalók:
Elkészítése:
A lisztben lekeverjük a sót, majd hozzáöntjük a vizet és az olajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt és összeállítjuk a tésztát. Kb 15-20 percig dagasztjuk, amíg elválik az edénytől és a kezünktől és szép sima, ruganyos nem lesz a tészta.
Kiolajozott tálba tesszük és letakarva kelesztjük éb 60 percig. Félidőben kissé átgyúrjuk a tésztát.
A meghelt tésztát kézzel óvatosan kiterítjük és ízlés szerint megformázzuk veknire vagy cipóra. A lényeg, hogy szoros legyen, majd egy sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük vagy egy kilisztezett szakajtóba és kb 30-40 percig kelesztjük. Félidőben bevagdossuk ízlés szerint.
Közben a sütőt 250 vagy a legmagasabb hőfokra előmelegítjük. A sütő aljába egy kis tepsiben vizet teszünk. Ha tepsin sütjük a kenyeret, akkor azt is felmelegítjük a sütővel együtt.
Ha a sütő felmelegedett, akkor kivesszük a tepsit, ráborítjuk a szakajtóból a kenyeret és bevágjuk. Lespricceljük vízzel. Ha jénaiban sütjük, akkor abban is lespricceljük.
Betoljuk a kenyeret a sütőbe. Kb 15-20 perc múlva kivesszük a kicsi tepsit a vízzel és a hőfokot visszavesszük 200 fokra.
Kb 50 percig sütjük a kenyeret. A jénai tetejét levesszük az utolsó 10 percre. A kívánt színűre sütjük a kenyeret.
Amint kisült még forrón lespirreljük kevés vízzel és hűvös helyre tesszük.