Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fonott és mákos kalács recept

Fonott és mákos kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 75 dkg finomliszt
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5 dkg frissélesztő
    • 1,5 evőkanál porcukor
    • 6 ek olvasztott vaj
    • 4,5 dl tej kb
    • csipet só

    Töltelék:

    • 15 dkg darált mák
    • 5 dkg kristálycukor
    • reszelt citromhéj

    A lekenéshez:

    • kb 5 dkg olvasztott vaj

    A kalács locsoláshoz:

    • 1 dl tej
    • 1 cs vaínliás cukor

    A kalács lekenéséhez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 20 ml tej

    Elkészítése:

    Fél dl tejben elkeverjük a cukrot, meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.

    A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az egész tojást, tojássárgáját, csipet sót, megkelt élesztőt és még annyi tejet, hogy puha, de jól kezelhető tésztát kapjunk. A vajat felolvasztjuk, de ne legyen forró, majd beledolgozzuk a tésztába.

    A jól kidolgozott tésztát letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.

    Ha megkelt, kiborítjuk egy nyújtódeszkára, kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként 3-3 egyforma darabra vágjuk.

    3 tésztát egyenként kb 50 cm-es rudakká sodrunk, majd szorosan összefonjuk és félretesszük.

    A máktöltelék hozzávalóit összekeverjük alaposan. A másik 3 tésztát egyenként kinyújtjuk kb 20*50 cm-es lapokká, lekenjük olvasztott vajjal majd rászórjuk a tölteléket és feltekerjük, mint a bejglit.

    A 3 töltött, mákos rudat összefonjuk.

    Egy 20*30 cm-es tepsibe sütőpapírt terítünk, majd a kalácsokat belefektetjük. A tojássárgáját kikeverjük a tejjel, majd lekenjük vele a kalácsok tetejét és addig kelesztjük, amíg a formát ki nem tölti.

    180 fokra melegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütés vége előtt 10 perccel meglocsoljuk a kalácsokat a forró, vaníliás cukros tejjel (a forró tejben feloldjuk a vaníliás cukrot). Ettől szép fényes és foszlós lesz.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá