Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sós fonott kalács recept

Sós fonott kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    • 300 g finomliszt
    • 2 dkg libazsír (vagy bármilyen másfajta zsír)
    • 2 mk só
    • fél cs instant élesztő
    • 2 dl tej
    • 1 tojássárgája

    Elkészítése:

    A tejet a cukorral nem túl forróra melegítem, majd elkeverem benne az élesztőt. Körülbelül 10 percig konyharuha alatt pihentetem, ezalatt az élesztő felfut.

    A lisztet, a sót, a zsírt és a tojást kissé eldolgozom. Így egyetlen hozzávaló sem marad túl hideg és az élesztő sem érintkezik közvetlenül a sóval, meggátolva azáltal a kelési folyamatot. A tejes keveréket a többi hozzávalóhoz öntöm, majd körülbelül 10 perc alatt megdagasztom a tésztát. Akkor lesz egész biztosan tökéletes a kalácsunk, ha a kezünkről és az edény oldaláról, aljáról is eltűnik a “ragacs”.

    A tészta tetejét picit meglisztezem, majd egy konyharuhával letakarva 1 órán át meleg helyen pihentetem.

    Ezután lisztezett felületre borítom és nagyjából téglalap alakúra formázom, hogy felvágva hat, közel azonos méretű darabot kapjak. Ezeket a darabokat megközelítőleg egyenlő hosszúságú, nem túl vékony hengerekre sodrom. A szálak felszíne legyen lisztes, különben fonásnál összeragadnak! Fenti végeiket összecsípem, először hármat-hármat, majd a két hármast, picit vizet, mint egyfajta ragasztót használva.

    Összefonom, majd a fonatot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, tetejét langyos tejjel megkenem.

    180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt pirosra sütöm. Ha idő közben azt látom, hogy túlzottan barnulna, alufóliával letakarva sütöm tovább.

    Kenyeret helyettesítve sonkával, szalámival, kolbásszal, tormakrémmel, bármilyen egyéb sós finomsággal fogyaszthatjuk.

    Több napig lágy, puha marad!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek