Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Aszalt gyümölcsös fonott kalács recept

Aszalt gyümölcsös fonott kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 65 dkg búza finomliszt
    • 220 ml langyos tej
    • 20 g friss élesztő
    • 55 g puha vaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 70 g méz
    • 1 tk só

    Töltelék:

    • 15-20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
    • 2,5 dl víz

    Tetejére:

    • egy  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A tejhez adunk 1 tk cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.

    A tészte többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáöntjük az élesztős tejet és kb 10 perc alatt rugalmas, kéztől elváló tésztává dagasztjuk.

    Letakarva, langyos helyen kelesztjük kb 40-60 percig.

    Közben az asztalt gyümölcsökre ráöntjük a vizet és felforraljuk, majd kihűtjük. Ha kihűlt, akkor leszűrjük és papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges vizet.

    A kész tésztát kissé átgyúrjuk, majd 6 egyforma részre osztjuk. Ha kisebb kalácsokat szeretnénk, akkor osszuk 8-10 részre.

    Egy tésztát hagyjunk magunk előtt, a többit formázásig takarjuk le. Osszuk az előttünk lévő tésztát annyi részre, ahány szálas fonást szeretnénk. Mi most 4 részre osztottuk. A részeket egyenként lapogassuk oválissá a tenyerünkkel, majd tegyünk rá 1 evőkanálnyi aszalt gyümölcsöt és tekerjük fel, mint a piskótaroládot, majd két tenyerünkkel nyújtsuk kb 15 cm-es rudakká.

    Ha mind a 4 rúddal készen vagyunk, akkor kettőt feketessünk magunk elé függőlegesen és párhuzamosan egymással, majd az egyiket vezessük az rajtuk úgy, hogy az egyik alatt, a másik felett vezetjük. A másikat pont fordítva fonjuk át a rudakon, majd minden másodikat hajtsunk rá a mellette lévőre és a végeket dugjuk be a kalácsok alá. Tenyereink között kissé sodorjuk meg.

    Tegyük sütőpapíros tepsire, majd kelesszük kb 15 percig. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel.

    A megkelt kalácsokat kenjük le felvert tojással és süssük kb 40 percig.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá