Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Édes fonott kalács recept

Édes fonott kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 300 g finomliszt
    • 2 dkg libazsír (vagy bármilyen másfajta zsír)
    • 2 ek porcukor
    • fél cs instant élesztő
    • 2 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só

    Elkészítése:

    A tejet a cukorral felmelegítem (ne legyen forró!), majd elkeverem benne az élesztőt. Körülbelül 10 percig konyharuha alatt pihentetem, mire az élesztő felfut.

    A lisztet, a csipet sót, a zsírt és a tojást picit eldolgozom. Egyrészt azért, hogy semelyik összetevő ne legyen nagyon hideg, másrészt azért, hogy az élesztő semmiképp se találkozzon közvetlenül a sóval, mert mindkét esetben meghiúsul a kelési folyamat.

    A tejes keveréket a többi hozzávalóhoz adom, majd körülbelül 10 perc alatt megdagasztom a tésztát. Kiválóan dolgoztunk, ha a kezünkről és az edény oldaláról, aljáról is eltűnik a “ragacs”.

    Tetejét kevés liszttel megszórom és konyharuhával letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztem.

    Az idő letelte után lisztezett felületre borítom a tésztát és nagyjából téglalap alakúra formálom a kezemmel, hogy hat, közel azonos méretű darabra tudjam vágni.

    Ezekből a darabokból egyenlő hosszúságú, nem túl vékony hengereket sodrok. A szálak felszíne legyen lisztes, hogy fonásnál ne ragadjanak össze! Előbb hármat-hármat, majd a két hármast fent összecsípem. Ezt a műveletet enyhén vizes kézzel végzem, itt a víz mintegy ragasztóként viselkedik.

    Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, a kalácsot ráfektetem, langyos tejjel megkenem.

    180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt megsütöm. Ha nagyon pirulna, alufóliával lefedem.

    Önmagában vagy lekvárral, egyszerűen mindenhogy fenséges.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá