Hozzávalók:
Elkészítése:
A tejet a cukorral felmelegítem (ne legyen forró!), majd elkeverem benne az élesztőt. Körülbelül 10 percig konyharuha alatt pihentetem, mire az élesztő felfut.
A lisztet, a csipet sót, a zsírt és a tojást picit eldolgozom. Egyrészt azért, hogy semelyik összetevő ne legyen nagyon hideg, másrészt azért, hogy az élesztő semmiképp se találkozzon közvetlenül a sóval, mert mindkét esetben meghiúsul a kelési folyamat.
A tejes keveréket a többi hozzávalóhoz adom, majd körülbelül 10 perc alatt megdagasztom a tésztát. Kiválóan dolgoztunk, ha a kezünkről és az edény oldaláról, aljáról is eltűnik a “ragacs”.
Tetejét kevés liszttel megszórom és konyharuhával letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztem.
Az idő letelte után lisztezett felületre borítom a tésztát és nagyjából téglalap alakúra formálom a kezemmel, hogy hat, közel azonos méretű darabra tudjam vágni.
Ezekből a darabokból egyenlő hosszúságú, nem túl vékony hengereket sodrok. A szálak felszíne legyen lisztes, hogy fonásnál ne ragadjanak össze! Előbb hármat-hármat, majd a két hármast fent összecsípem. Ezt a műveletet enyhén vizes kézzel végzem, itt a víz mintegy ragasztóként viselkedik.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, a kalácsot ráfektetem, langyos tejjel megkenem.
180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt megsütöm. Ha nagyon pirulna, alufóliával lefedem.
Önmagában vagy lekvárral, egyszerűen mindenhogy fenséges.