Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
A lekenéshez:
A kalács locsoláshoz:
A kalács lekenéséhez:
Elkészítése:
Fél dl tejben elkeverjük a cukrot, meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az egész tojást, tojássárgáját, csipet sót, megkelt élesztőt és még annyi tejet, hogy puha, de jól kezelhető tésztát kapjunk. A vajat felolvasztjuk, de ne legyen forró, majd beledolgozzuk a tésztába.
A jól kidolgozott tésztát letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, kiborítjuk egy nyújtódeszkára, kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként 3-3 egyforma darabra vágjuk.
3 tésztát egyenként kb 50 cm-es rudakká sodrunk, majd szorosan összefonjuk és félretesszük.
A máktöltelék hozzávalóit összekeverjük alaposan. A másik 3 tésztát egyenként kinyújtjuk kb 20*50 cm-es lapokká, lekenjük olvasztott vajjal majd rászórjuk a tölteléket és feltekerjük, mint a bejglit.
A 3 töltött, mákos rudat összefonjuk.
Egy 20*30 cm-es tepsibe sütőpapírt terítünk, majd a kalácsokat belefektetjük. A tojássárgáját kikeverjük a tejjel, majd lekenjük vele a kalácsok tetejét és addig kelesztjük, amíg a formát ki nem tölti.
180 fokra melegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütés vége előtt 10 perccel meglocsoljuk a kalácsokat a forró, vaníliás cukros tejjel (a forró tejben feloldjuk a vaníliás cukrot). Ettől szép fényes és foszlós lesz.