Fonott és mákos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 75 dkg finomliszt
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg frissélesztő
  • 1,5 evőkanál porcukor
  • 6 ek olvasztott vaj
  • 4,5 dl tej kb
  • csipet só

Töltelék:

  • 15 dkg darált mák
  • 5 dkg kristálycukor
  • reszelt citromhéj

A lekenéshez:

  • kb 5 dkg olvasztott vaj

A kalács locsoláshoz:

  • 1 dl tej
  • 1 cs vaínliás cukor

A kalács lekenéséhez:

  • 1 tojássárgája
  • 20 ml tej

Elkészítése:

Fél dl tejben elkeverjük a cukrot, meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az egész tojást, tojássárgáját, csipet sót, megkelt élesztőt és még annyi tejet, hogy puha, de jól kezelhető tésztát kapjunk. A vajat felolvasztjuk, de ne legyen forró, majd beledolgozzuk a tésztába.

A jól kidolgozott tésztát letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, kiborítjuk egy nyújtódeszkára, kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként 3-3 egyforma darabra vágjuk.

3 tésztát egyenként kb 50 cm-es rudakká sodrunk, majd szorosan összefonjuk és félretesszük.

A máktöltelék hozzávalóit összekeverjük alaposan. A másik 3 tésztát egyenként kinyújtjuk kb 20*50 cm-es lapokká, lekenjük olvasztott vajjal majd rászórjuk a tölteléket és feltekerjük, mint a bejglit.

A 3 töltött, mákos rudat összefonjuk.

Egy 20*30 cm-es tepsibe sütőpapírt terítünk, majd a kalácsokat belefektetjük. A tojássárgáját kikeverjük a tejjel, majd lekenjük vele a kalácsok tetejét és addig kelesztjük, amíg a formát ki nem tölti.

180 fokra melegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. A sütés vége előtt 10 perccel meglocsoljuk a kalácsokat a forró, vaníliás cukros tejjel (a forró tejben feloldjuk a vaníliás cukrot). Ettől szép fényes és foszlós lesz.