Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vadas szalvétagombóccal recept

Vadas szalvétagombóccal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg marhahús ( nyak, fehér pecsenye, felsál)
    • 5  sárgarépa
    • 3 fehérrépa
    • 1 evőkanál áfonya vagy meggy lekvár, vagy erdei gyümölcs (savanykás ízt adja meg pluszban)
    • 2 evőkanál (barna)cukor
    • 1,5 evőkanál pikáns mustár
    • 3-5 szem borókabogyó
    • egész bors
    • babérlevél
    • liszt
    • tejföl
    • mustár
    • zsiradék

    Gombóchoz:

    • 10 száraz zsemle
    • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
    • 5 dl tej
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • só, bors
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • szerecsendió

    Elkészítése:

    A felszeletelt húst sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk. Forró zsiradékon mindkét oldalát a megpirítjuk. A húst félretesszük egy tálra.

    A visszamaradt zsiradékon a cukrot karamellizáljuk, a cukornak sötét színűnek kell lennie, de ne égjen meg, mert akkor keserű lesz a mártás.

    A karamellizált cukorra tesszük mustárt és a lekvárt.

    Gyorsan elkeverjük, majd a megtisztított zöldséget átforgatjuk a mustáros keveréken és 1-2 percig pirítjuk. Hozzárakjuk a húst, majd babérlevelet, egész borsszemeket, boróka bogyót felengedjük annyi folyadékkal, ami ellepi a húst.

    Amikor a zöldségek és a hús megpuhultak, kivesszük a húst és a zöldségeket és a főzőlével együtt leturmixoljuk. Két evőkanál tejfölt keverünk bele és ha még szükséges ízesítjük.

    Visszatesszük bele a húsokat és összeforraljuk.

    Szalvéta gombóc elkészítése:

    A zsemléket kis kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben pici olajon megpirítjuk.  Ha megpirultak egy mély tálba helyezzük őket.

    A hagymát apróra daraboljuk, majd egy kis olajon megpároljuk. Felöntjük tejjel, felforraljuk, majd leöntjük vele a zsemléket.

    5 percet állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük és összegyúrjuk.

    Egy nedves konyharuhát (vagy egy megvajazott alufóliát) kiterítünk, majd eloszlatjuk rajta a masszát.

    Jó szorosan feltekerjük, két végét jól összekötjük.

    Forrásban levő vízben beletesszük, majd alacsonyabb hőfokon 30-35 percig főzzük.

    Öt perc hűlés után kicsomagoljuk és szeleteljük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá