Vadas szalvétagombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhahús ( nyak, fehér pecsenye, felsál)
  • 5  sárgarépa
  • 3 fehérrépa
  • 1 evőkanál áfonya vagy meggy lekvár, vagy erdei gyümölcs (savanykás ízt adja meg pluszban)
  • 2 evőkanál (barna)cukor
  • 1,5 evőkanál pikáns mustár
  • 3-5 szem borókabogyó
  • egész bors
  • babérlevél
  • liszt
  • tejföl
  • mustár
  • zsiradék

Gombóchoz:

  • 10 száraz zsemle
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 dl tej
  • 3 tojás
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • szerecsendió

Elkészítése:

A felszeletelt húst sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk. Forró zsiradékon mindkét oldalát a megpirítjuk. A húst félretesszük egy tálra.

A visszamaradt zsiradékon a cukrot karamellizáljuk, a cukornak sötét színűnek kell lennie, de ne égjen meg, mert akkor keserű lesz a mártás.

A karamellizált cukorra tesszük mustárt és a lekvárt.

Gyorsan elkeverjük, majd a megtisztított zöldséget átforgatjuk a mustáros keveréken és 1-2 percig pirítjuk. Hozzárakjuk a húst, majd babérlevelet, egész borsszemeket, boróka bogyót felengedjük annyi folyadékkal, ami ellepi a húst.

Amikor a zöldségek és a hús megpuhultak, kivesszük a húst és a zöldségeket és a főzőlével együtt leturmixoljuk. Két evőkanál tejfölt keverünk bele és ha még szükséges ízesítjük.

Visszatesszük bele a húsokat és összeforraljuk.

Szalvéta gombóc elkészítése:

A zsemléket kis kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben pici olajon megpirítjuk.  Ha megpirultak egy mély tálba helyezzük őket.

A hagymát apróra daraboljuk, majd egy kis olajon megpároljuk. Felöntjük tejjel, felforraljuk, majd leöntjük vele a zsemléket.

5 percet állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük és összegyúrjuk.

Egy nedves konyharuhát (vagy egy megvajazott alufóliát) kiterítünk, majd eloszlatjuk rajta a masszát.

Jó szorosan feltekerjük, két végét jól összekötjük.

Forrásban levő vízben beletesszük, majd alacsonyabb hőfokon 30-35 percig főzzük.

Öt perc hűlés után kicsomagoljuk és szeleteljük.