Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vadasmarha pirított szalvétagombóccal recept

Vadasmarha pirított szalvétagombóccal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 30 dkg minőségi marha lapocka
    • 2 ek zsír

    A páchoz:

    • a hús tisztítva, megmosva, leszárítva és egy dobozba téve
    • 3 ek olívaolaj
    • 5 szem fekete bors
    • 2 fej vöröshagyma felcikkezve
    • 1 citrom héja vékonyra szelve
    • 1 tk mustár (akár mézes is lehet)
    • 3 babérlevél

    A mártáshoz:

    • 3-4 szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • 1 kisebb darab zeller
    • 2 fej vöröshagyma
    • 1 ek cukor
    • ízlés szerint só
    • 1 ek ételízesítő
    • 1/2 citrom leve
    • 1 tk mustár
    • 1 dl fehérbor
    • 2,5 dl tejföl

    A szalvétagombóchoz:

    • 5 zsemle felkockázva
    • 10 dkg gomba szeletelve
    • 1 csipet kakukkfű
    • 1 kevés morzsolt majoránna
    • 5 dkg medvehagyma aprítva
    • 1 ek aprított petrezselyemzöld
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 gerezd zúzott fokhagyma
    • só, őrölt bors
    • 5 dkg töpörtyű apróra vágva
    • 1 tk mustár
    • 3 ek kacsazsír

    Elkészítése:

    A zsemlekockákat a tepsibe helyezem és hagyom szikkadni. Ha erre nincs idő, akkor 50-60 fokos sütőben szikkasztjuk.

    A húst előző nap bepácoltam a hozzávalókkal.

    A pácból kivéve egy edénybe helyezem, majd a sárgarépát köré teszem és a hagymákat a pácból. A húsok nem vastagok, ezért nem sütök kérget rájuk, mint azt tennénk. A fehérrépát és zellert is ráhelyezem a húsra és felöntöm a fehérborral, majd az ízesítőket is hozzáadom.

    Annyit vízzel kiegészítem, hogy ellepje az egészet, hogy ellepje, mert máskülönben kiszárad. Alacsony lángon, lefedve készre főzöm.

    A gombóc alapanyagait összedolgozom és elosztom, majd folpackba csomagolom külön-külön, mint a szaloncukrot és szorosan összekötöm. Vizet forralok, majd ha már felforrt, akkor vízbe engedve a becsomagolt gombócokat lefedem, majd takarékon 30 percig főzöm.

    A hús mikor elkészül, kiveszem az alapléből és a visszamaradó alaplevet leturmixolom a babérlevél nélkül.

    Tejfölt, cukrot, mustárt és citromlevet adok hozzá és beállítom a nekünk kedvező ízre. Felforralom az egészet visszatéve a főzőedénybe.

    Ezután a húst szeletekre vágom és a mártásba visszahelyezem. Ha készen van a szalvétagombóc, akkor hideg vízbe teszem hűlni, majd leveszem róla a fóliát és felszeletelem 1 cm-es darabokra.

    Egy serpenyőben kacsazsírt hevítek és átsütöm mindkét oldalát. Így tálalom a vadas mellé.

    Tipp:

    A zöldség és a hús pirítása a recept fontos lépése, mert az így keletkezett pörzsanyag adja meg a jó ízt az ételnek. Sajnos a sárgarépám nem volt elég sárga ahhoz, hogy a mártás színe szebb legyen tőle. Ilyen a bolti répa. A férjemnek kellett a kedvére főzni, mert nagyon szereti. Most így készült!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá