Vadasmarha pirított szalvétagombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg minőségi marha lapocka
  • 2 ek zsír

A páchoz:

  • a hús tisztítva, megmosva, leszárítva és egy dobozba téve
  • 3 ek olívaolaj
  • 5 szem fekete bors
  • 2 fej vöröshagyma felcikkezve
  • 1 citrom héja vékonyra szelve
  • 1 tk mustár (akár mézes is lehet)
  • 3 babérlevél

A mártáshoz:

  • 3-4 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kisebb darab zeller
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek cukor
  • ízlés szerint só
  • 1 ek ételízesítő
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tk mustár
  • 1 dl fehérbor
  • 2,5 dl tejföl

A szalvétagombóchoz:

  • 5 zsemle felkockázva
  • 10 dkg gomba szeletelve
  • 1 csipet kakukkfű
  • 1 kevés morzsolt majoránna
  • 5 dkg medvehagyma aprítva
  • 1 ek aprított petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, őrölt bors
  • 5 dkg töpörtyű apróra vágva
  • 1 tk mustár
  • 3 ek kacsazsír

Elkészítése:

A zsemlekockákat a tepsibe helyezem és hagyom szikkadni. Ha erre nincs idő, akkor 50-60 fokos sütőben szikkasztjuk.

A húst előző nap bepácoltam a hozzávalókkal.

A pácból kivéve egy edénybe helyezem, majd a sárgarépát köré teszem és a hagymákat a pácból. A húsok nem vastagok, ezért nem sütök kérget rájuk, mint azt tennénk. A fehérrépát és zellert is ráhelyezem a húsra és felöntöm a fehérborral, majd az ízesítőket is hozzáadom.

Annyit vízzel kiegészítem, hogy ellepje az egészet, hogy ellepje, mert máskülönben kiszárad. Alacsony lángon, lefedve készre főzöm.

A gombóc alapanyagait összedolgozom és elosztom, majd folpackba csomagolom külön-külön, mint a szaloncukrot és szorosan összekötöm. Vizet forralok, majd ha már felforrt, akkor vízbe engedve a becsomagolt gombócokat lefedem, majd takarékon 30 percig főzöm.

A hús mikor elkészül, kiveszem az alapléből és a visszamaradó alaplevet leturmixolom a babérlevél nélkül.

Tejfölt, cukrot, mustárt és citromlevet adok hozzá és beállítom a nekünk kedvező ízre. Felforralom az egészet visszatéve a főzőedénybe.

Ezután a húst szeletekre vágom és a mártásba visszahelyezem. Ha készen van a szalvétagombóc, akkor hideg vízbe teszem hűlni, majd leveszem róla a fóliát és felszeletelem 1 cm-es darabokra.

Egy serpenyőben kacsazsírt hevítek és átsütöm mindkét oldalát. Így tálalom a vadas mellé.

Tipp:

A zöldség és a hús pirítása a recept fontos lépése, mert az így keletkezett pörzsanyag adja meg a jó ízt az ételnek. Sajnos a sárgarépám nem volt elég sárga ahhoz, hogy a mártás színe szebb legyen tőle. Ilyen a bolti répa. A férjemnek kellett a kedvére főzni, mert nagyon szereti. Most így készült!