Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Nyulas vadas krumpligombóccal recept

Nyulas vadas krumpligombóccal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 kg nyúlhús (comb, lapocka, stb.)
    • 2 ek olaj vagy zsír
    • 1 fej vöröshagyma
    • 3 szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • 1 kis fej zeller
    • 2 dl jó minőségű fehérbor
    • víz vagy alaplé
    • 10 szem bors
    • 7 szem borókabogyó
    • 4 db babérlevél
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 0,5-1 tk szárított kakukkfű
    • 3-4 ek cukor
    • 3-4 ek tejföl
    • 1 ek mustár
    • 1 citrom leve
    • ízlés szerint só

    Krumpli gombóc:

    • 40 dkg főtt burgonya
    • 10-15 dkg finomliszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A húst sózzuk, borsozzuk. Akár még egy kis lisztben meg is forgathatjuk, majd egy kevés felforrósított olajon vagy zsíron mindkét oldalát forró serpenyőben pirítsuk le.

    Közben a zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma) vágjuk fel nagyobb darabokra és szintén pirítsuk le.

    Ha szép színt kaptak, akkor egy nagyobb fazékban karamellizáljunk cukrot, majd forgassuk meg benne a zöldségeket, végül öntsük fel a fehérborral. Ezt redukáljuk vissza szinte teljesen és rakjuk a nyúlhúst is a fazékba.

    Öntsük fel annyi folyadékkal, amely kényelmesen ellepi. Adjuk hozzá a fűszereket és gyöngyözve főzzük, ameddig a hús meg nem puhul (kb 1-1,5 óra). Közben ügyeljünk a leves sósságára.

    Miután a húst puhának ítéljük, szedjük ki a mártásból, illetve a zöldségeket is rakjuk át egy turmixgépbe, majd szűrjük rá a lé egy részét. Turmixolás közben adagoljuk hozzá tejfölt és a mustárt (ízlésünknek megfelelő sűrűségűre tudjuk beállítani). Turmixoljuk szép selymes állagúra. A végén ízlésünknek megfelelően citromlével beállíthatjuk a kellő savasságát a mártásnak.

    Ha úgy ítéljük, hogy nem elég sűrű, egy kis tejfölös lisztes habarással sűríthetünk rajta.

    A krumpligombóchoz a főtt, áttört és kihűlt burgonyához adjuk a tojást, a csipet sót és apránként adagolva a lisztet. A liszt pontos mennyiségét a burgonya fajtája határozza meg. Ha minden egyben van, dolgozzuk ki a tésztát, amíg már nem ragad a kezünkhöz.

    Formázzunk belőle gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben főzzük készre. Késznek ítélhető a gombóc, ha feljön a víz tetejére és még 1-2 percig főzzük.

    Miután elkészültünk mindennel, tálalhatunk is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá