Nyulas vadas krumpligombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg nyúlhús (comb, lapocka, stb.)
  • 2 ek olaj vagy zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kis fej zeller
  • 2 dl jó minőségű fehérbor
  • víz vagy alaplé
  • 10 szem bors
  • 7 szem borókabogyó
  • 4 db babérlevél
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 0,5-1 tk szárított kakukkfű
  • 3-4 ek cukor
  • 3-4 ek tejföl
  • 1 ek mustár
  • 1 citrom leve
  • ízlés szerint só

Krumpli gombóc:

  • 40 dkg főtt burgonya
  • 10-15 dkg finomliszt
  • 1 tojás

Elkészítése:

A húst sózzuk, borsozzuk. Akár még egy kis lisztben meg is forgathatjuk, majd egy kevés felforrósított olajon vagy zsíron mindkét oldalát forró serpenyőben pirítsuk le.

Közben a zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma) vágjuk fel nagyobb darabokra és szintén pirítsuk le.

Ha szép színt kaptak, akkor egy nagyobb fazékban karamellizáljunk cukrot, majd forgassuk meg benne a zöldségeket, végül öntsük fel a fehérborral. Ezt redukáljuk vissza szinte teljesen és rakjuk a nyúlhúst is a fazékba.

Öntsük fel annyi folyadékkal, amely kényelmesen ellepi. Adjuk hozzá a fűszereket és gyöngyözve főzzük, ameddig a hús meg nem puhul (kb 1-1,5 óra). Közben ügyeljünk a leves sósságára.

Miután a húst puhának ítéljük, szedjük ki a mártásból, illetve a zöldségeket is rakjuk át egy turmixgépbe, majd szűrjük rá a lé egy részét. Turmixolás közben adagoljuk hozzá tejfölt és a mustárt (ízlésünknek megfelelő sűrűségűre tudjuk beállítani). Turmixoljuk szép selymes állagúra. A végén ízlésünknek megfelelően citromlével beállíthatjuk a kellő savasságát a mártásnak.

Ha úgy ítéljük, hogy nem elég sűrű, egy kis tejfölös lisztes habarással sűríthetünk rajta.

A krumpligombóchoz a főtt, áttört és kihűlt burgonyához adjuk a tojást, a csipet sót és apránként adagolva a lisztet. A liszt pontos mennyiségét a burgonya fajtája határozza meg. Ha minden egyben van, dolgozzuk ki a tésztát, amíg már nem ragad a kezünkhöz.

Formázzunk belőle gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben főzzük készre. Késznek ítélhető a gombóc, ha feljön a víz tetejére és még 1-2 percig főzzük.

Miután elkészültünk mindennel, tálalhatunk is.