Palócleves savanyított zöldbabbal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60 dkg sertés lapocka vagy báránycomb
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 nagyobb zöldség
- 1/2 zeller gumó
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 kávéskanál kömény
- bors, só
- 1 db paradicsom
- 1 tv paprika
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor
- 2 evőkanál liszt
- 12 evőkanál zsír
- 1 csokor aprított petrezselyemlevél
- 2 szál zellerlevél
A savanyított zöldbabhoz:
- 1 üveg zöldbab
- 2-3 evőkanál 10 %-os ecet
- 2 csipet cukor
- 2 evőkanál kakukkfű
- 1 citrom leve és héja
Elkészítése:
Elkészítés:
A kockára vágott hagymát zsíron egy csipet sóval megdinszteljük, majd rádobjuk a közepes kockára vágott húst, meghintjük köménymaggal sózzuk, borsozzuk és együtt megdinszteljük, majd a kocára vágott répát, zöldséget és zellert belerakjuk és rövid ideig dinszteljük együtt.
Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük kb 1,5-2 l vízzel.
Ízesítjük kakukkfűvel, zeller levéllel, fokhagymával és lassú tüzűn készre főzzük.
A zöldbabot 2-3 ek ecettel, cukorral, citromlével csipet sóval, kakukkfűvel citrom levével és héjával megsavanyítjuk.
Ha megfőtt a leves, akkor tejfölös-kapros habarással sűrítjük.
A tejfölt a liszttel, kaporral és kevés vízzel folyósra keverjük, majd hőkiegyenlítés céljából adunk hozzá a leveslevéből és elkeverjük, így biztos nem lesz csomós a leves.
Hirtelen mozdulattal beleöntjük a levesbe a tejfölös habarást és összekeverjük, majd felforraljuk.
Tálalásnál a tányérba szedünk a savanyított zöldbabból és erre szedjük a kész levest.