Palócleves savanyított zöldbabbal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertés lapocka vagy báránycomb
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb zöldség
  • 1/2 zeller gumó
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kávéskanál kömény
  • bors, só
  • 1 db paradicsom
  • 1 tv paprika
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 2 evőkanál liszt
  • 12 evőkanál zsír
  • 1 csokor aprított petrezselyemlevél
  • 2 szál zellerlevél

A savanyított zöldbabhoz:

  • 1 üveg zöldbab
  • 2-3 evőkanál 10 %-os ecet
  • 2 csipet cukor
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 1 citrom leve és héja

Elkészítése:

Elkészítés:

A kockára vágott hagymát zsíron egy csipet sóval megdinszteljük, majd rádobjuk a közepes kockára vágott húst, meghintjük köménymaggal sózzuk, borsozzuk és együtt megdinszteljük, majd a kocára vágott répát, zöldséget és zellert belerakjuk és rövid ideig dinszteljük együtt.

Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük kb 1,5-2 l vízzel.

Ízesítjük kakukkfűvel, zeller levéllel, fokhagymával és lassú tüzűn készre főzzük.

A zöldbabot 2-3 ek ecettel, cukorral, citromlével csipet sóval, kakukkfűvel citrom levével és héjával megsavanyítjuk.

Ha megfőtt a leves, akkor tejfölös-kapros habarással sűrítjük.

A tejfölt a liszttel, kaporral és kevés vízzel folyósra keverjük, majd hőkiegyenlítés céljából adunk hozzá a leveslevéből és elkeverjük, így biztos nem lesz csomós a leves.

Hirtelen mozdulattal beleöntjük a levesbe a tejfölös habarást és összekeverjük, majd felforraljuk.

Tálalásnál a tányérba szedünk a savanyított zöldbabból és erre szedjük a kész levest.