Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Káposztaágyon főtt gőzgombóc recept

Káposztaágyon főtt gőzgombóc
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    Hozzávalók:

    • 1 kg savanyú káposzta
    • 15 dkg húsos szalonna
    • 1 ek olaj
    • só ízlés szerint
    • őrölt bors ízlés szerint
    • 1 db babérlevél
    • egész kömény ízlés szerint
    • 1 tk pirospaprika
    • 1 közepes fej vöröshagyma

    A gőzgombóchoz:

    • 25 dkg liszt
    • 1,5 dkg élesztő
    • 1,5 dl tej
    • 1 dkg zsír
    • csipet cukor
    • csipet só

    Elkészítése:

    Először a gőzgombóc tésztáját készítjük el. Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a zsírt hozzáadjuk és a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.

    A szalonnát felaprítjuk. A káposztát kissé átmossuk.

    A vöröshagymát felaprítjuk, az olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a káposztát a többi hozzávalót a pirospaprika kivételével.

    1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, megsütjük. A megsült káposztát a paprikával megszórjuk.

    A megkelt tésztát 13 kis darabba vágjuk, majd gombócokat formázunk belőle.

    Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából és 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze. Számítsunk rá, hogy megdagadnak. A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesne!

    Tegyünk rá fedőt és 10-15 perc alatt lassú lángon gőzöljük.

    A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócot. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a gombócok. Rendkívül különleges, nagyon finom étel.

    Friss káposztából is elkészíthető!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá