Hozzávalók:
Hozzávalók:
A gőzgombóchoz:
Elkészítése:
Először a gőzgombóc tésztáját készítjük el. Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a zsírt hozzáadjuk és a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.
A szalonnát felaprítjuk. A káposztát kissé átmossuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, az olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a káposztát a többi hozzávalót a pirospaprika kivételével.
1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, megsütjük. A megsült káposztát a paprikával megszórjuk.
A megkelt tésztát 13 kis darabba vágjuk, majd gombócokat formázunk belőle.
Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából és 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze. Számítsunk rá, hogy megdagadnak. A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesne!
Tegyünk rá fedőt és 10-15 perc alatt lassú lángon gőzöljük.
A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócot. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a gombócok. Rendkívül különleges, nagyon finom étel.
Friss káposztából is elkészíthető!