Káposztaágyon főtt gőzgombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 1 ek olaj
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 db babérlevél
  • egész kömény ízlés szerint
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma

A gőzgombóchoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg zsír
  • csipet cukor
  • csipet só

Elkészítése:

Először a gőzgombóc tésztáját készítjük el. Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a zsírt hozzáadjuk és a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.

A szalonnát felaprítjuk. A káposztát kissé átmossuk.

A vöröshagymát felaprítjuk, az olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a káposztát a többi hozzávalót a pirospaprika kivételével.

1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, megsütjük. A megsült káposztát a paprikával megszórjuk.

A megkelt tésztát 13 kis darabba vágjuk, majd gombócokat formázunk belőle.

Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából és 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze. Számítsunk rá, hogy megdagadnak. A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesne!

Tegyünk rá fedőt és 10-15 perc alatt lassú lángon gőzöljük.

A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócot. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a gombócok. Rendkívül különleges, nagyon finom étel.

Friss káposztából is elkészíthető!