Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sütőben főtt, töltött káposzta füstölt csülökkel recept

Sütőben főtt, töltött káposzta füstölt csülökkel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1,3 kg darált sertésdagadó
    • 2 kisebb, apró kockára vágott vöröshagyma
    • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (elhagyható)
    • 1 kk őrölt bors
    • 1 tk só
    • 1 nagy ek fűszerpaprika
    • 20 dkg rizs vagy gersli (ki mivel szereti)

    Ezen kívül:

    • 1,5 kg vágott savanyú káposzta vagy 2 db 770g-os fehérboros konzerves
    • 12 db savanyított káposztalevél
    • 4-5 nagyobb szelet egy füstölt csülökről
    • 1 tk egész bors
    • 4 db babérlevél
    • 1 kk köménymag
    • 2-3 db szárított chilipaprika

    Elkészítése:

    A töltött káposzta (is) egy változatos étel, ahány tájegység annyiféleképpen készítik, de a végeredmény ízlés szerint mindenkinél sikert arat, mert rendkívül finom és laktató! :)

    Mi itt Dél-Alföldön így szeretjük és így szoktuk elkészíteni: a csülök vastagabb részénél éles késsel szeleteket vágunk és egy lábasba téve felöntjük annyi vízzel, hogy kissé ellepje. Lassú lángon lefedve 30 percet főzzük.

    Ezalatt a darált húshoz adjuk a hozzávalókat és alaposan összekeverjük, eldolgozzuk és félretesszük.

    A vágott káposztát és a leveleket, ha nagyon savanyú vízzel átöblítjük és leszűrjük. A levelek vastag ereit eltávolítjuk és kettévágjuk, bár ez csak akkor szükséges, ha kisebb szármákat szeretnénk készíteni.

    A fűszeres húsból kivett kisebb gombócokat a káposzta levélbe tekerjük, a levél végeit bebujtatjuk.

    A csülök szeleteket kivesszük a főzőléből és akár egészben, vagy nagyobb darabokra vágva előkészítjük.

    Egy tűzálló tál vagy (ahogyan mi készítettük) zománcozott lábas alját kibéleljük a vágott káposzta harmadával. Ezután a szármák a csülökdarabok a babér, bors és kömény felét ráhelyezzük, majd ismét egy sor vágott káposzta jön, amire szintén a szármák a csülök és a fűszerek másik fele kerül, legvégül vágott káposztával és erős paprikával zárjuk a réteg tetejét.

    Megszórjuk egy teáskanál fűszerpaprikával, ráöntjük a csülök főzőlevét és ha kevés, akkor még egy kis vízzel pótoljuk, de nagyon lepje el a lé a káposztát.

    Vastag alufóliával lefedjük és a 180 fokra előmelegített sütőben kb 4 óra hosszat főzzük/lassan rotyogtatjuk.
    Egyszer-kétszer ki lehet venni megmozgatni de nemigen szükséges, mert lefedve a levét nem tudja elpárologtatni és mivel a sütőben a hő egyenletesen éri, még csak le sem ég!

    Nagyjából 4 óra múlva kivesszük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük és kenyérrel, tejföllel máris fogyasztható!

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá