Hozzávalók:
Ezen kívül:
Elkészítése:
A töltött káposzta (is) egy változatos étel, ahány tájegység annyiféleképpen készítik, de a végeredmény ízlés szerint mindenkinél sikert arat, mert rendkívül finom és laktató! :)
Mi itt Dél-Alföldön így szeretjük és így szoktuk elkészíteni: a csülök vastagabb részénél éles késsel szeleteket vágunk és egy lábasba téve felöntjük annyi vízzel, hogy kissé ellepje. Lassú lángon lefedve 30 percet főzzük.
Ezalatt a darált húshoz adjuk a hozzávalókat és alaposan összekeverjük, eldolgozzuk és félretesszük.
A vágott káposztát és a leveleket, ha nagyon savanyú vízzel átöblítjük és leszűrjük. A levelek vastag ereit eltávolítjuk és kettévágjuk, bár ez csak akkor szükséges, ha kisebb szármákat szeretnénk készíteni.
A fűszeres húsból kivett kisebb gombócokat a káposzta levélbe tekerjük, a levél végeit bebujtatjuk.
A csülök szeleteket kivesszük a főzőléből és akár egészben, vagy nagyobb darabokra vágva előkészítjük.
Egy tűzálló tál vagy (ahogyan mi készítettük) zománcozott lábas alját kibéleljük a vágott káposzta harmadával. Ezután a szármák a csülökdarabok a babér, bors és kömény felét ráhelyezzük, majd ismét egy sor vágott káposzta jön, amire szintén a szármák a csülök és a fűszerek másik fele kerül, legvégül vágott káposztával és erős paprikával zárjuk a réteg tetejét.
Megszórjuk egy teáskanál fűszerpaprikával, ráöntjük a csülök főzőlevét és ha kevés, akkor még egy kis vízzel pótoljuk, de nagyon lepje el a lé a káposztát.
Vastag alufóliával lefedjük és a 180 fokra előmelegített sütőben kb 4 óra hosszat főzzük/lassan rotyogtatjuk.
Egyszer-kétszer ki lehet venni megmozgatni de nemigen szükséges, mert lefedve a levét nem tudja elpárologtatni és mivel a sütőben a hő egyenletesen éri, még csak le sem ég!
Nagyjából 4 óra múlva kivesszük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük és kenyérrel, tejföllel máris fogyasztható!
Jó étvágyat kívánok!