Sütőben főtt, töltött káposzta füstölt csülökkel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Sütőben főtt, töltött káposzta füstölt csülökkel

Hozzávalók:

  • 1,3 kg darált sertésdagadó
  • 2 kisebb, apró kockára vágott vöröshagyma
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tojás (elhagyható)
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 tk só
  • 1 nagy ek fűszerpaprika
  • 20 dkg rizs vagy gersli (ki mivel szereti)

Ezen kívül:

  • 1,5 kg vágott savanyú káposzta vagy 2 db 770g-os fehérboros konzerves
  • 12 db savanyított káposztalevél
  • 4-5 nagyobb szelet egy füstölt csülökről
  • 1 tk egész bors
  • 4 db babérlevél
  • 1 kk köménymag
  • 2-3 db szárított chilipaprika

Elkészítése:

A töltött káposzta (is) egy változatos étel, ahány tájegység annyiféleképpen készítik, de a végeredmény ízlés szerint mindenkinél sikert arat, mert rendkívül finom és laktató! :)

Mi itt Dél-Alföldön így szeretjük és így szoktuk elkészíteni: a csülök vastagabb részénél éles késsel szeleteket vágunk és egy lábasba téve felöntjük annyi vízzel, hogy kissé ellepje. Lassú lángon lefedve 30 percet főzzük.

Ezalatt a darált húshoz adjuk a hozzávalókat és alaposan összekeverjük, eldolgozzuk és félretesszük.

A vágott káposztát és a leveleket, ha nagyon savanyú vízzel átöblítjük és leszűrjük. A levelek vastag ereit eltávolítjuk és kettévágjuk, bár ez csak akkor szükséges, ha kisebb szármákat szeretnénk készíteni.

A fűszeres húsból kivett kisebb gombócokat a káposzta levélbe tekerjük, a levél végeit bebujtatjuk.

A csülök szeleteket kivesszük a főzőléből és akár egészben, vagy nagyobb darabokra vágva előkészítjük.

Egy tűzálló tál vagy (ahogyan mi készítettük) zománcozott lábas alját kibéleljük a vágott káposzta harmadával. Ezután a szármák a csülökdarabok a babér, bors és kömény felét ráhelyezzük, majd ismét egy sor vágott káposzta jön, amire szintén a szármák a csülök és a fűszerek másik fele kerül, legvégül vágott káposztával és erős paprikával zárjuk a réteg tetejét.

Megszórjuk egy teáskanál fűszerpaprikával, ráöntjük a csülök főzőlevét és ha kevés, akkor még egy kis vízzel pótoljuk, de nagyon lepje el a lé a káposztát.

Vastag alufóliával lefedjük és a 180 fokra előmelegített sütőben kb 4 óra hosszat főzzük/lassan rotyogtatjuk.
Egyszer-kétszer ki lehet venni megmozgatni de nemigen szükséges, mert lefedve a levét nem tudja elpárologtatni és mivel a sütőben a hő egyenletesen éri, még csak le sem ég!

Nagyjából 4 óra múlva kivesszük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük és kenyérrel, tejföllel máris fogyasztható!

Jó étvágyat kívánok!