Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gőzgombóc recept

Gőzgombóc
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Az élesztő felfuttatásához:

    • 1 kocka élesztő
    • 2,5 dl tej
    • 2 ek kristálycukor

    A tésztához:

    • 1 kg rétesliszt
    • fél liter tej
    • 125 g vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek kristálycukor
    • csipetnyi só

    A töltelékhez:

    • keményebb lekvár vagy dzsem, lehet mogyorókrém is

    Elkészítése:

    A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Beleteszünk 1 teáskanálnyi lisztet is, amit az 1 kg réteslisztből veszünk el. Letakarjuk fedővel és 10 percig hagyjuk állni.

    A vajat felolvasztjuk.

    Egy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejet, a tojást, az olvasztott vajat, a csipetnyi sót és a cukrot. Lágy tésztát kapunk, de ennek ilyennek kell lennie.

    Finoman megszórjuk liszttel és 90 percig kelesztjük. Elég a 45 perc is, ha nagyon friss az élesztőnk.

    Lisztezett nyújtólapra kiborítjuk, elfelezzük, a másik felét visszatesszük kelni.

    A tésztát kinyújtjuk kb fél centi vastagra, elosztjuk kb 7*7 cm-es négyzetekre és mindegyik tésztadarabra rakunk lekvárt.

    A tésztát gombóccá formáljuk és meghempergetjük a réteslisztben. Hagyjuk még legalább 5 percig kelni.

    Ezalatt egy edényben vizet teszünk főni, kb az edény feléig, rátesszük a pároló betétet.

    Amikor a víz felforrt, a betétre rakunk 4 gombócot, kissé távolabb egymástól és letakarjuk egy másik edénnyel. 7-8 percig pároljuk.

    Ha konyharuhára tesszük a gombócokat, nem ragadnak rá.

    A kész gőzgombócokat meglocsolhatjuk olvasztott vajjal, megszórhatjuk darált mákkal, porcukros kakaóporral vagy darált dióval.

    Kitűnőek másnap is, elég letakarva megmelegíteni a mikróban vagy le is fagyaszthatjuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá