Gőzgombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Az élesztő felfuttatásához:

  • 1 kocka élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek kristálycukor

A tésztához:

  • 1 kg rétesliszt
  • fél liter tej
  • 125 g vaj
  • 1 tojás
  • 3 ek kristálycukor
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • keményebb lekvár vagy dzsem, lehet mogyorókrém is

Elkészítése:

A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Beleteszünk 1 teáskanálnyi lisztet is, amit az 1 kg réteslisztből veszünk el. Letakarjuk fedővel és 10 percig hagyjuk állni.

A vajat felolvasztjuk.

Egy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejet, a tojást, az olvasztott vajat, a csipetnyi sót és a cukrot. Lágy tésztát kapunk, de ennek ilyennek kell lennie.

Finoman megszórjuk liszttel és 90 percig kelesztjük. Elég a 45 perc is, ha nagyon friss az élesztőnk.

Lisztezett nyújtólapra kiborítjuk, elfelezzük, a másik felét visszatesszük kelni.

A tésztát kinyújtjuk kb fél centi vastagra, elosztjuk kb 7*7 cm-es négyzetekre és mindegyik tésztadarabra rakunk lekvárt.

A tésztát gombóccá formáljuk és meghempergetjük a réteslisztben. Hagyjuk még legalább 5 percig kelni.

Ezalatt egy edényben vizet teszünk főni, kb az edény feléig, rátesszük a pároló betétet.

Amikor a víz felforrt, a betétre rakunk 4 gombócot, kissé távolabb egymástól és letakarjuk egy másik edénnyel. 7-8 percig pároljuk.

Ha konyharuhára tesszük a gombócokat, nem ragadnak rá.

A kész gőzgombócokat meglocsolhatjuk olvasztott vajjal, megszórhatjuk darált mákkal, porcukros kakaóporral vagy darált dióval.

Kitűnőek másnap is, elég letakarva megmelegíteni a mikróban vagy le is fagyaszthatjuk.