Hozzávalók:
Az élesztő felfuttatásához:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Beleteszünk 1 teáskanálnyi lisztet is, amit az 1 kg réteslisztből veszünk el. Letakarjuk fedővel és 10 percig hagyjuk állni.
A vajat felolvasztjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejet, a tojást, az olvasztott vajat, a csipetnyi sót és a cukrot. Lágy tésztát kapunk, de ennek ilyennek kell lennie.
Finoman megszórjuk liszttel és 90 percig kelesztjük. Elég a 45 perc is, ha nagyon friss az élesztőnk.
Lisztezett nyújtólapra kiborítjuk, elfelezzük, a másik felét visszatesszük kelni.
A tésztát kinyújtjuk kb fél centi vastagra, elosztjuk kb 7*7 cm-es négyzetekre és mindegyik tésztadarabra rakunk lekvárt.
A tésztát gombóccá formáljuk és meghempergetjük a réteslisztben. Hagyjuk még legalább 5 percig kelni.
Ezalatt egy edényben vizet teszünk főni, kb az edény feléig, rátesszük a pároló betétet.
Amikor a víz felforrt, a betétre rakunk 4 gombócot, kissé távolabb egymástól és letakarjuk egy másik edénnyel. 7-8 percig pároljuk.
Ha konyharuhára tesszük a gombócokat, nem ragadnak rá.
A kész gőzgombócokat meglocsolhatjuk olvasztott vajjal, megszórhatjuk darált mákkal, porcukros kakaóporral vagy darált dióval.
Kitűnőek másnap is, elég letakarva megmelegíteni a mikróban vagy le is fagyaszthatjuk.