Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal recept

Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    • 1 kg savanyú káposzta
    • 15 dkg húsos szalonna
    • 1 ek olaj
    • só ízlés szerint
    • őrölt bors ízlés szerint
    • 1 db babérlevél
    • egész kömény ízlés szerint
    • 1 tk pirospaprika
    • 1 közepes fej vöröshagyma

    A gőzgombóchoz:

    • 25 dkg liszt
    • 1,5 dkg élesztő
    • 1,5 dl tej
    • 1 dkg zsír
    • csipet cukor
    • csipet só

    A sült húshoz:

    • 1,5 kg oldalas
    • só ízlés szerint
    • őrölt bors ízlés szerint
    • 4-5 gerezd fokhagyma
    • 2 tk pirospaprika

    A sütéshez:

    • 1 evőkanál sertészsír
    • 1 dl víz

    Elkészítése:

    Először a gőzgombóc tésztáját készítjük el. Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a zsírt hozzáadjuk és a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.

    A szalonnát felaprítjuk. A káposztát kissé átmossuk.

    A vöröshagymát felaprítjuk, az olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a káposztát a többi hozzávalót a pirospaprika kivételével.

    1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, megsütjük. A megsült káposztát a paprikával megszórjuk.

    A megkelt tésztát 13 kis darabba vágjuk, majd gombócokat formázunk belőle.

    Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából és 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze. Számítsunk rá, hogy megdagadnak. A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesne!

    Tegyünk rá fedőt és 10-15 perc alatt lassú lángon gőzöljük.

    A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócot. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a gombócok. Rendkívül különleges, nagyon finom étel. Friss káposztából is elkészíthető!

    A húst 1 vagy 2 bordánként felvágjuk, megmossuk. Ízlés szerint sózzuk, borssal meghintjük. Egy tepsit a zsírral kikenjük,ráöntjük a vizet és az oldalasokat rátesszük. Zúzott fokhagymával megszórjuk.

    Alufóliával befedjük. 230 fokra melegített sütőben 80 percet sütjük, majd a fóliát levesszük, pirospaprikával megszórjuk, saját levével megöntözzük és további 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek