Hozzávalók:
A gőzgombóchoz:
A sült húshoz:
A sütéshez:
Elkészítése:
Először az élesztőt a cukorral és kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a zsírt, majd a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
A szalonnát apróra vágjuk. A káposztát enyhén megmossuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a káposztát és a többi hozzávalót, a pirospaprikát kivéve.
1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, majd megsütjük. A megsült káposztát pirospaprikával megszórjuk.
A megkelt tésztát 13 darabra vágjuk, gombócokat formázunk belőlük.
Egy nagyobb lábos aljára káposztát terítünk és 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Figyeljünk arra, hogy a gombócok meg fognak dagadni. A gombócokra is szórunk egy kis káposztát, hogy megvédjük őket a lecsöpögő gőztől.
Fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig gőzöljük.
A fedőt eltávolítva a gombócokat egy tálra szedjük, majd folytatjuk az eljárást a maradék gombócokkal, amíg mind el nem készülnek. Ez egy rendkívül különleges és nagyon finom étel, amely friss káposztával is elkészíthető.
A húst 1 vagy 2 bordánként felvágjuk, megmossuk. Ízlés szerint sózzuk, borssal meghintjük. Egy tepsit zsírral kikenünk, ráöntjük a vizet, és az oldalasokat ráhelyezzük. Zúzott fokhagymával megszórjuk.
Alufóliával lefedjük. 230 fokra előmelegített sütőben 80 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva pirospaprikával megszórjuk, saját levével meglocsoljuk és további 10-15 percig sütjük, amíg szép pirosra nem sül.