Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 1 ek olaj
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 db babérlevél
  • egész kömény ízlés szerint
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma

A gőzgombóchoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg zsír
  • csipet cukor
  • csipet só

A sült húshoz:

  • 1,5 kg oldalas
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika

A sütéshez:

  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 dl víz

Elkészítése:

Gőzgombóc tésztájának elkészítése:

Először az élesztőt a cukorral és kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a zsírt, majd a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

Káposzta elkészítse:

A szalonnát apróra vágjuk. A káposztát enyhén megmossuk.

A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a káposztát és a többi hozzávalót, a pirospaprikát kivéve.

1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, majd megsütjük. A megsült káposztát pirospaprikával megszórjuk.

Gombócok elkészítése:

A megkelt tésztát 13 darabra vágjuk, gombócokat formázunk belőlük.

Egy nagyobb lábos aljára káposztát terítünk és 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Figyeljünk arra, hogy a gombócok meg fognak dagadni. A gombócokra is szórunk egy kis káposztát, hogy megvédjük őket a lecsöpögő gőztől.

Fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig gőzöljük.

A fedőt eltávolítva a gombócokat egy tálra szedjük, majd folytatjuk az eljárást a maradék gombócokkal, amíg mind el nem készülnek. Ez egy rendkívül különleges és nagyon finom étel, amely friss káposztával is elkészíthető.

Oldalasok elkészítése:

A húst 1 vagy 2 bordánként felvágjuk, megmossuk. Ízlés szerint sózzuk, borssal meghintjük. Egy tepsit zsírral kikenünk, ráöntjük a vizet, és az oldalasokat ráhelyezzük. Zúzott fokhagymával megszórjuk.

Alufóliával lefedjük. 230 fokra előmelegített sütőben 80 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva pirospaprikával megszórjuk, saját levével meglocsoljuk és további 10-15 percig sütjük, amíg szép pirosra nem sül.