Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Töltött káposzta pontyból és füstölt halból recept

Töltött káposzta pontyból és füstölt halból
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    A gombóchoz

    • 2 kg nem túl zsíros ponty ledarálva (bőre nélkül). Bármilyen más édes vízi hal is jó bele
    • 30 dkg füstölt hal darálva (a pontyhoz füstölt halként jól illik a makréla vagy a busa). A makrélát könnyebb beszerezni. Lehet a makrélából fűszeres füstöltet kapni azt is lehet bátran használni.
    • 15 dkg előfőzött rizs
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS enyhén felverve (ha felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSban keverd, el sót egyenletesen oszlik el húson a só)
    • 1 nagy fej hagyma apróra vágva 4 gerezd fokhagymával kevés zsiradékon lesütve
    • Fűszerként a gombócokhoz só, bors, (kevés fűszer paprika, de el is hagyható). Más fűszer nem kell bele, mert a füstölt hal elég fűszeres a füstösségével.

    A káposztás alaphoz:

    • 3 kg savanyú káposzta (kimosva kicsit megvagdalva) Lehet csak káposzta, ha gombócokat be szeretnénk tekerni levélbe, akkor, vegyünk káposzta levelet. (ne felejtsük el a leveleket kimosni és a vastagabb ereit kivágni.)
    • 2 nagy fej vöröshagyma 5 gerezd fokhagyma apróra vágva, lesütve. (ha van rá lehetőség jó füstös szalonna zsíron süssük le, mert a káposztának ad egy kis plusz ízt).
    • 3-4 babérlevél
    • Egy kis marok kb. 20 szem fekete bors, amit csak úgy a káposzta rétegek közé szórunk.
    • Füstölt hal darabok, füstölt oldalas porc vagy bármilyen más füstölt étel. Ezt tesszük a káposzta mellé a fazékba. (nem kell sok csak annyi, hogy kicsit pikánsa tegye a káposztát.

    Elkészítése:

    A darált halat a kihűlt megfőtt rizzsel, a lesütött kihűlt hagymával, a tojással és a fűszerekkel összekeverjük.

    A bekevert gombóc alapot a fűszerekkel kóstoljuk meg, mert a füstölt hal füstösségétől függ az, hogy kell-e még bele valamilyen fűszer.

    A gombóc alapból közepes nagyságú gombócokat készítünk. Érdemes vizes kézzel készíteni a gombócokat, mert előfordulhat, hogy a halhús kicsit ragad.

    A káposztás alap elkészítése:

    A lesült hagymát levesszük a tűzről és meghintjük piros paprikával. Rátesszük a vágott káposzta egyik felét, erre tesszük a töltött káposztaleveleket, gombócokat a vágott káposzta másik felét, ismét a gombócokat majd a káposztát.

    Adunk hozzá 3- 4 babérlevelet és felöntjük vízzel. Majd készre főzzük.

    Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

    A hal miatt hűtőszekrényben max 3 napig tárolható az étel, de fagyasztani lehet.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá