Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Töltött káposzta recept

Töltött káposzta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 70 dkg savanyú káposzta
    • 40 dkg savanyított káposztalevél
    • 60 dkg sertés és marhahús darálva
    • 2 dl rizs
    • 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
    • 3-4 gerezd fokhagyma reszelve
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 szál házi füstölt kolbász
    • 10 dkg füstölt szalonna
    • őrölt bors vagy szemes bors
    • 1 tk pirospaprika
    • 2 evőkanál liszt
    • 1-2 db paprika
    • őrölt kömény
    • 1-2 db babérlevél
    • 3 dl házilag elrakott paradicsomlé vagy helyette paradicsompüré

    A rántáshoz:

    • 1 ek zsír
    • 3 ek liszt
    • pirospaprika

    Elkészítése:

    Ha nyers füstölt húsunk van, akkor érdemes előbb egy kicsit megfőzni, nem csak a hús miatt, hanem mert a káposzta főzésénél a füstölt levet felhasználhatjuk.

    Amíg a hús fő, addig elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk. Egy tálba beletesszük a darált húst, hozzáadjuk az üvegesre pirított hagymát, zúzott fokhagymát, pirospaprikát, sót és alaposan összekeverjük, majd a rizst is hozzákeverjük.

    Közepes nagyságú rudacskákat vagy gombócot formázunk a húsmasszából és az átmosott káposzta levelekbe tesszük.
    Ráhajtjuk a levelet és felcsavarjuk, mint a palacsintát.

    A széleit érdemes jó szorosan csavarni és alaposan bedugdosni a belsejébe, hogy ne essen szét, de amúgy belül egy picit legyen laza, mert a rizs beledagad. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg káposztalevelünk, illetve töltelékünk van.

    A tölteléket annyi sós vízben, amennyi éppen hogy ellepi, feltesszük főni és fél főlésig főzzük. Érdemes egy-két gombócot “pucéran” belerakni, hogy a végén meg tudjuk kóstolni, mikor puha a rizs.

    Amíg ezek főnek, a káposztát kinyomkodjuk és megkóstoljuk. Ha túl savanyúnak érzed, kicsit át lehet mosni vízzel, de csak óvatosan, nehogy vízízű legyen.

    Ha a töltelék és a füstölt hús félkész, akkor egy másik edényben összeállítjuk a káposztát.

    Rétegesen dolgozunk, alulra aprókáposzta, rá töltelék, füstölt husi, kolbász, babérlevél, egész bors, tetejére pedig megint aprókáposztát teszünk. Az egészet füstölt lével és a töltelékfőző lével öntjük fel. A füstölt levet érdemes előtte megkóstolni, ha túl erős, nem kell mind.

    A káposztára csak annyi levet öntsünk, hogy éppen ellepje, mert különben túl leveses lesz. Közepes lángon, kb fél órát főzzük, ezalatt oda kell figyelni, nehogy elfőjön a leve, ha lefő, pótoljuk: öntsünk rá még a füstölt vagy töltelékfőző léből, de ennek hiányában sima víz is megfelel.

    Ha már szinte teljesen készen van, akkor berántjuk, de előtte ki kell szedni a töltelékeket.
    A rántáshoz 2 közepes fakanálnyi lisztet a zsíron zsemleszínűre pirítunk, majd lehúzva a tűzről, belekeverünk 1 kanál pirospaprikát. Ehhez folyamatos keverés mellett adagoljuk a káposzta levét és amikor már híg a rántás, akkor óvatosan, folyamatos keverés mellett öntjük a káposztához.

    A rántással még pár percet főzzük a káposztát, majd mikor kész, visszarakjuk bele a töltelékeket. Tálaláskor pici tejfölt csorgatunk rá.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá