Töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg savanyított káposztalevél
  • 60 dkg sertés és marhahús darálva
  • 2 dl rizs
  • 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
  • 3-4 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 egész tojás
  • 1 szál házi füstölt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • őrölt bors vagy szemes bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 1-2 db paprika
  • őrölt kömény
  • 1-2 db babérlevél
  • 3 dl házilag elrakott paradicsomlé vagy helyette paradicsompüré

A rántáshoz:

  • 1 ek zsír
  • 3 ek liszt
  • pirospaprika

Elkészítése:

Ha nyers füstölt húsunk van, akkor érdemes előbb egy kicsit megfőzni, nem csak a hús miatt, hanem mert a káposzta főzésénél a füstölt levet felhasználhatjuk.

Amíg a hús fő, addig elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk. Egy tálba beletesszük a darált húst, hozzáadjuk az üvegesre pirított hagymát, zúzott fokhagymát, pirospaprikát, sót és alaposan összekeverjük, majd a rizst is hozzákeverjük.

Közepes nagyságú rudacskákat vagy gombócot formázunk a húsmasszából és az átmosott káposzta levelekbe tesszük.
Ráhajtjuk a levelet és felcsavarjuk, mint a palacsintát.

A széleit érdemes jó szorosan csavarni és alaposan bedugdosni a belsejébe, hogy ne essen szét, de amúgy belül egy picit legyen laza, mert a rizs beledagad. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg káposztalevelünk, illetve töltelékünk van.

A tölteléket annyi sós vízben, amennyi éppen hogy ellepi, feltesszük főni és fél főlésig főzzük. Érdemes egy-két gombócot “pucéran” belerakni, hogy a végén meg tudjuk kóstolni, mikor puha a rizs.

Amíg ezek főnek, a káposztát kinyomkodjuk és megkóstoljuk. Ha túl savanyúnak érzed, kicsit át lehet mosni vízzel, de csak óvatosan, nehogy vízízű legyen.

Ha a töltelék és a füstölt hús félkész, akkor egy másik edényben összeállítjuk a káposztát.

Rétegesen dolgozunk, alulra aprókáposzta, rá töltelék, füstölt husi, kolbász, babérlevél, egész bors, tetejére pedig megint aprókáposztát teszünk. Az egészet füstölt lével és a töltelékfőző lével öntjük fel. A füstölt levet érdemes előtte megkóstolni, ha túl erős, nem kell mind.

A káposztára csak annyi levet öntsünk, hogy éppen ellepje, mert különben túl leveses lesz. Közepes lángon, kb fél órát főzzük, ezalatt oda kell figyelni, nehogy elfőjön a leve, ha lefő, pótoljuk: öntsünk rá még a füstölt vagy töltelékfőző léből, de ennek hiányában sima víz is megfelel.

Ha már szinte teljesen készen van, akkor berántjuk, de előtte ki kell szedni a töltelékeket.
A rántáshoz 2 közepes fakanálnyi lisztet a zsíron zsemleszínűre pirítunk, majd lehúzva a tűzről, belekeverünk 1 kanál pirospaprikát. Ehhez folyamatos keverés mellett adagoljuk a káposzta levét és amikor már híg a rántás, akkor óvatosan, folyamatos keverés mellett öntjük a káposztához.

A rántással még pár percet főzzük a káposztát, majd mikor kész, visszarakjuk bele a töltelékeket. Tálaláskor pici tejfölt csorgatunk rá.