Töltött káposzta pontyból és füstölt halból
Hozzávalók 4 fő részére
Hozzávalók:
A gombóchoz
- 2 kg nem túl zsíros ponty ledarálva (bőre nélkül). Bármilyen más édes vízi hal is jó bele
- 30 dkg füstölt hal darálva (a pontyhoz füstölt halként jól illik a makréla vagy a busa). A makrélát könnyebb beszerezni. Lehet a makrélából fűszeres füstöltet kapni azt is lehet bátran használni.
- 15 dkg előfőzött rizs
- 1 tojás enyhén felverve (ha felvert tojásban keverd, el sót egyenletesen oszlik el húson a só)
- 1 nagy fej hagyma apróra vágva 4 gerezd fokhagymával kevés zsiradékon lesütve
- Fűszerként a gombócokhoz só, bors, (kevés fűszer paprika, de el is hagyható). Más fűszer nem kell bele, mert a füstölt hal elég fűszeres a füstösségével.
A káposztás alaphoz:
- 3 kg savanyú káposzta (kimosva kicsit megvagdalva) Lehet csak káposzta, ha gombócokat be szeretnénk tekerni levélbe, akkor, vegyünk káposzta levelet. (ne felejtsük el a leveleket kimosni és a vastagabb ereit kivágni.)
- 2 nagy fej vöröshagyma 5 gerezd fokhagyma apróra vágva, lesütve. (ha van rá lehetőség jó füstös szalonna zsíron süssük le, mert a káposztának ad egy kis plusz ízt).
- 3-4 babérlevél
- Egy kis marok kb. 20 szem fekete bors, amit csak úgy a káposzta rétegek közé szórunk.
- Füstölt hal darabok, füstölt oldalas porc vagy bármilyen más füstölt étel. Ezt tesszük a káposzta mellé a fazékba. (nem kell sok csak annyi, hogy kicsit pikánsa tegye a káposztát.