Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Teljes kiőrlésű knédli húsosan, savanyúkáposztával recept

Teljes kiőrlésű knédli húsosan, savanyúkáposztával
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
210 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg savanyú káposzta
    • 80 dkg karaj
    • 1 szép húsos füstölt bordaporc
    • 40 dkg füstölt csülök darabolva
    • 1 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • egész bors
    • babérlevél
    • 1 evőkanál zsír
    • pirospaprika

    Knédli:

    • 80 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
    • kb 5 dl víz
    • egy csomag szárított élesztő

    Elkészítése:

    A füstölt csülköt és a bordaporcot előző este beáztatom hideg vízbe.

    A knédli gombócokhoz a liszteket a szárított élesztővel és a sóval alaposan elkeverem, majd egy kancsó segítségével elkezdem hozzáadagolni a vizet és dagasztani. Amikor eléri a tészta, hogy kellően ruganyos, nem ragad, akkor félreteszem.

    A karajt ujjnyi vastag szeletekre vágom, kiklopfolom, majd egy fazék vízben felteszem főni. Adok hozzá sót, egész borsot, babérlevelet és a hagymákat egészben. Fél óra főzés után hozzáadom a feldarabolt bordaporcot és füstölt csülköt és további fél órán főzöm őket együtt.

    A káposztának, ha nagyon intenzív az íze, akkor alaposan kinyomkodom, ha kell, akkor átmosom, ezután egy evőkanál zsíron és 2 teáskanálnyi pirospaprikával elkezdem félpuhára párolni. Nagyjából egy időben fog elkészülni a hússal.

    Miután elkészült a hús és a káposzta is, előveszek egy tűzálló edényt és belerétegezem az összetevőket. Alulra megy a savanyú káposzta, arra a húsok szépen, egyenlően elrendezve.

    A knédli tésztáját mérleg segítségével 10 egyenlő részre osztom, gombóccá formálom és a húsok tetejére rendezem. Az edény tetejét befedem egy erős grillfóliával úgy, hogy a gombócokhoz ne érjen az alufólia és az edény pereme alá erősen benyomkodom, hogy légmentesen zárjon.

    180°C-ra előmelegített sütőben kettő órán át így sütöm. Ekkor a káposzta gőzén átpuhul teljesen a hús és átfő a gombóc. Egy óra leteltével leveszem a fóliát és 10 percet pirítom még, hogy a teteje ropogós legyen.

    Sütőből kivéve várok fél órát tálalás előtt, hogy az esetlegesen eresztett levet visszaszívja magába.

    Tejföllel tálalom.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá