Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Székelykáposzta recept

Székelykáposzta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 15 dkg füstölt szalonna
    • 1,5 kg savanyú, szálas káposzta
    • 80 dkg sertés lapocka, vagy dagadó
    • 30 dkg rizs
    • 2 fej hagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 paradicsom
    • 2 zöldpaprika
    • 1 kisebb csili
    • bors
    • köménymag
    • 1 ek őrölt pirospaprika
    • 1 csipet csombor (borsikafű)
    • kevés kakukkfű

    Elkészítése:

    A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk. A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk. A hagymát és a fokhagymát a zsíron kicsit megfuttatjuk. A köménymaggal kicsit tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a közben feldarabolt húst. Enyhén megsózzuk.

    Az apróra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Csípős paprikát is adhatunk hozzá. Mikor a hús már félig megpuhult, beletesszük a csíkozott zöldpaprikát, a csombort (borsikafű), kevés kakukkfüvet, a savanyított káposztát, amit ha túl savanyúnak tűnik előtte hideg vízzel átmoshatunk.

    Őrölt pirospaprikát és borsot most adunk hozzá, és ha felforrt megkóstoljuk. Ha szükséges, fűszerezünk még rajta. Hozzáadjuk a rizst is, ami jelentős mennyiségű nedvességet felvesz.

    Tejföllel tálaljuk.

    Tipp:

     A csomborral óvatosan bánjunk, mert erőteljes fűszer, de minden káposztás ételhez kitűnő, egyben kompenzálja a káposzta puffasztó hatását.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá