Székelykáposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1,5 kg savanyú, szálas káposzta
  • 80 dkg sertés lapocka, vagy dagadó
  • 30 dkg rizs
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsom
  • 2 zöldpaprika
  • 1 kisebb csili
  • bors
  • köménymag
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 1 csipet csombor (borsikafű)
  • kevés kakukkfű

Elkészítése:

A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk. A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk. A hagymát és a fokhagymát a zsíron kicsit megfuttatjuk. A köménymaggal kicsit tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a közben feldarabolt húst. Enyhén megsózzuk.

Az apróra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Csípős paprikát is adhatunk hozzá. Mikor a hús már félig megpuhult, beletesszük a csíkozott zöldpaprikát, a csombort (borsikafű), kevés kakukkfüvet, a savanyított káposztát, amit ha túl savanyúnak tűnik előtte hideg vízzel átmoshatunk.

Őrölt pirospaprikát és borsot most adunk hozzá, és ha felforrt megkóstoljuk. Ha szükséges, fűszerezünk még rajta. Hozzáadjuk a rizst is, ami jelentős mennyiségű nedvességet felvesz.

Tejföllel tálaljuk.

Tipp:

 A csomborral óvatosan bánjunk, mert erőteljes fűszer, de minden káposztás ételhez kitűnő, egyben kompenzálja a káposzta puffasztó hatását.