Cigánykáposzta bodaggal recept
Hozzávalók:
- 5 libacomb
- 6 kacsacomb
- 8 vastag szelet tarja
- kolozsvári szalonna
- 2-3 nagy fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
- 2 kg savanyúkáposzta
- 10 dkg rizs
- 2 evőkanál kacsazsír
- 1 ek liszt
- őrölt pirospaprika
- egy kisebb paprika
- egy kisebb paradicsom
Bodaghoz:
- 1 kg fehér kenyérliszt
- 5 dkg élesztő
- késhegynyi szódabikarbóna
- só
- langyos víz
- 1 evőkanál kacsazsír
Elkészítése:
A húsokat alaposan átmostam és az izületnél a combokat kettévágtam. A tarját vastagabb szeletekre vágtam. Sóztam, majd állni hagytam őket. A savanyúkáposztát átmostam, mert eléggé savanyúnak találtam. A szalonnát szeletekre vágtam.
A cserépedény aljába terítettem egy sor káposztát, reszeltem rá a friss vöröshagymából, erre helyeztem egy sor húst vegyesen, meghintettem őrölt borssal, közé tettem 4-5 gerezd pucolt fokhagymagerezdet és a szalonnaszeleteket. Ezután újra savanyúkáposzta réteg, reszelt vöröshagyma, húsok, fokhagyma és szalonna réteg következett egészen addig, míg az alapanyagok el nem fogytak. A friss paprikát és paradicsomot is beletettem középtájra.
Felöntöttem vízzel és kemencében kb másfél-két órán keresztül főztem.
A zsírin világosra pirítottam a liszet és a forró ételhez kevertem. Ekkor szórtam bele a rizst és visszatettem 10-15 percre.
A lisztet egy tálba szitáltam, közepébe mélyedést készítettem, majd belemorzsoltam az élesztőt, öntöttem rá egy kevés langyos vizet, majd 10 percre letakartam. Ezután hozzáadtam a sót, a szódabikarbónát, a zsírt és annyi langyos vizet, hogy kellemes tapintású nem ragacsos tésztát tudjak belőle dagasztani (összesen kb 5,5-6 dl-t).
Alaposan kidagasztottam a tésztát, majd meleg helyen duplájára kelesztettem.
Miután megkelt lisztezett deszkára borítottam és 10 darabra vágtam. Kis cipócskákat formáztam, amit kissé ellapítottam.
Egy nagy, gáztepsi hátára 4 darabot fektettem és 190 fokon alsó-felső sütéssel megsütöttem. Legjobb sparhelten vagy öntöttvason kisütni, de ezek hiányában a gázsütő tepsi megfordítva is megfelelő.