Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Cigánykáposzta bodaggal recept

Cigánykáposzta bodaggal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 5 libacomb
    • 6 kacsacomb
    • 8 vastag szelet tarja
    • kolozsvári szalonna
    • 2-3 nagy fej vöröshagyma
    • 1 fej fokhagyma
    • só, bors
    • 2 kg savanyúkáposzta
    • 10 dkg rizs
    • 2 evőkanál kacsazsír
    • 1 ek liszt
    • őrölt pirospaprika
    • egy kisebb paprika
    • egy kisebb paradicsom

    Bodaghoz:

    • 1 kg fehér kenyérliszt
    • 5 dkg élesztő
    • késhegynyi szódabikarbóna
    • langyos víz
    • 1 evőkanál kacsazsír

    Elkészítése:

    A húsokat alaposan átmostam és az izületnél a combokat kettévágtam. A tarját vastagabb szeletekre vágtam. Sóztam, majd állni hagytam őket. A savanyúkáposztát átmostam, mert eléggé savanyúnak találtam. A szalonnát szeletekre vágtam.

    A cserépedény aljába terítettem egy sor káposztát, reszeltem rá a friss vöröshagymából, erre helyeztem egy sor húst vegyesen, meghintettem őrölt borssal, közé tettem 4-5 gerezd pucolt fokhagymagerezdet és a szalonnaszeleteket. Ezután újra savanyúkáposzta réteg, reszelt vöröshagyma, húsok, fokhagyma és szalonna réteg következett egészen addig, míg az alapanyagok el nem fogytak. A friss paprikát és paradicsomot is beletettem középtájra.

    Felöntöttem vízzel és kemencében kb másfél-két órán keresztül főztem.

    A zsírin világosra pirítottam a liszet és a forró ételhez kevertem. Ekkor szórtam bele a rizst és visszatettem 10-15 percre.

    A lisztet egy tálba szitáltam, közepébe mélyedést készítettem, majd belemorzsoltam az élesztőt, öntöttem rá egy kevés langyos vizet, majd 10 percre letakartam. Ezután hozzáadtam a sót, a szódabikarbónát, a zsírt és annyi langyos vizet, hogy kellemes tapintású nem ragacsos tésztát tudjak belőle dagasztani (összesen kb 5,5-6 dl-t).

    Alaposan kidagasztottam a tésztát, majd meleg helyen duplájára kelesztettem.

    Miután megkelt lisztezett deszkára borítottam és 10 darabra vágtam. Kis cipócskákat formáztam, amit kissé ellapítottam.

    Egy nagy, gáztepsi hátára 4 darabot fektettem és 190 fokon alsó-felső sütéssel megsütöttem. Legjobb sparhelten vagy öntöttvason kisütni, de ezek hiányában a gázsütő tepsi megfordítva is megfelelő.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá