Cigánykáposzta bodaggal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 5 libacomb
  • 6 kacsacomb
  • 8 vastag szelet tarja
  • kolozsvári szalonna
  • 2-3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors
  • 2 kg savanyúkáposzta
  • 10 dkg rizs
  • 2 evőkanál kacsazsír
  • 1 ek liszt
  • őrölt pirospaprika
  • egy kisebb paprika
  • egy kisebb paradicsom

Bodaghoz:

  • 1 kg fehér kenyérliszt
  • 5 dkg élesztő
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • langyos víz
  • 1 evőkanál kacsazsír

Elkészítése:

A húsokat alaposan átmostam és az izületnél a combokat kettévágtam. A tarját vastagabb szeletekre vágtam. Sóztam, majd állni hagytam őket. A savanyúkáposztát átmostam, mert eléggé savanyúnak találtam. A szalonnát szeletekre vágtam.

A cserépedény aljába terítettem egy sor káposztát, reszeltem rá a friss vöröshagymából, erre helyeztem egy sor húst vegyesen, meghintettem őrölt borssal, közé tettem 4-5 gerezd pucolt fokhagymagerezdet és a szalonnaszeleteket. Ezután újra savanyúkáposzta réteg, reszelt vöröshagyma, húsok, fokhagyma és szalonna réteg következett egészen addig, míg az alapanyagok el nem fogytak. A friss paprikát és paradicsomot is beletettem középtájra.

Felöntöttem vízzel és kemencében kb másfél-két órán keresztül főztem.

A zsírin világosra pirítottam a liszet és a forró ételhez kevertem. Ekkor szórtam bele a rizst és visszatettem 10-15 percre.

A lisztet egy tálba szitáltam, közepébe mélyedést készítettem, majd belemorzsoltam az élesztőt, öntöttem rá egy kevés langyos vizet, majd 10 percre letakartam. Ezután hozzáadtam a sót, a szódabikarbónát, a zsírt és annyi langyos vizet, hogy kellemes tapintású nem ragacsos tésztát tudjak belőle dagasztani (összesen kb 5,5-6 dl-t).

Alaposan kidagasztottam a tésztát, majd meleg helyen duplájára kelesztettem.

Miután megkelt lisztezett deszkára borítottam és 10 darabra vágtam. Kis cipócskákat formáztam, amit kissé ellapítottam.

Egy nagy, gáztepsi hátára 4 darabot fektettem és 190 fokon alsó-felső sütéssel megsütöttem. Legjobb sparhelten vagy öntöttvason kisütni, de ezek hiányában a gázsütő tepsi megfordítva is megfelelő.