Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Omlós bejgli recept

Omlós bejgli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1 kg liszt
    • 20 dkg vaj vagy margarin
    • 15 dkg zsír
    • 60 dkg cukor
    • 1 dkg élesztő
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 dl tej

    Mák töltelék:

    • 40 dkg mák
    • 25 dkg cukor
    • 2,5 dl víz
    • 5 dkg mazsola
    • reszelt citromhéj
    • 1 tisztított, reszelt alma
    • 1 cs vaníliás cukor

    Dió töltelék:

    • 40 dkg dió
    • 10 dkg mazsola
    • fél citrom
    • 4 dkg búzadara vagy zsemlemorzsa
    • 25 dkg cukor
    • 2,5 dl víz
    • 1 tisztított, reszelt alma
    • 1 cs vaníliás cukor

    Elkészítése:

    A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral és egy tojással. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk, ha kell, még tejjel hígítjuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk és hideg helyen, néhány órán át pihentetjük.

    6 egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg, úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg megszárad.

    Mérsékelten meleg sütőben, kb 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz. Sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy a gőz tudjon távozni.

    Mák töltelék: A cukorból a vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverjük a mazsolát, citromhéjat, almát és a vaníliás cukrot, majd jól kihűtjük.

    Dió töltelék: A cukorból a vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a mazsolát, citromhéjat, a zsemlemorzsát vagy búzadarát és a vaníliás cukrot.

    Nagyon jó töltelékesek lettek a bejglik és nagyon finomak!

    Jó étvágyat hozzá!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá