Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos bejgli recept

Mákos bejgli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók 5 rúdhoz:
    Tészta:

    • 75 dkg finomliszt
    • 2 dl tej
    • 2 dkg élesztő
    • 5 dkg porcukor
    • 25 dkg vaj
    • 2 nagyobb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 nagy csipet só

    Mákos töltelék:

    • 45 dkg darált mák
    • 7,5 dl tej
    • 30 dkg cukor
    • 10 dkg búzadara
    • 1 citrom lereszelt héja

    Kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva

    Elkészítése:

    Töltelék:

    A tejet és a cukrot felforraljuk, majd belekeverjük a búzadarát és a mákot, valamint a citrom héját is. Ízlés szerint citromlevet is keverhetünk bele.

    A kész tölteléket jól kihűtjük. Legjobb, ha a sütés előtti napon készítjük el.

    Tészta:

    A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.

    Közben a liszthez hozzáadjuk a sót, porcukrot és alaposan elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojásokat, majd tésztát gyúrunk az egészből.

    A kész tésztát letakarva kelesztjük kb 1 órán át, majd ha megkelt, akkor 5 egyenlő cipóra osztjuk.

    A cipókat egyenként kb 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk (kb 20*25 cm-es) kissé lisztezett felületen és a töltelék 1/5-ét rákenjük egyenletesen. Én a mákos töltelékre szórtam még egy kevés kandírozott citrushéjat is. A két szélét behajtjuk, majd feltekerjük.

    Az elkészített bejgliket tepsibe sorakoztatjuk. Én beletettem egy tepsibe mind az 5-öt, de sütés közben összekeltek. Legközelebb két tepsibe teszem.

    Sütés:

    A bejglik felületét először tojássárgával kenjük le és addig kelesztjük langyos helyen, amíg rászárad a tojássárgája.

    Ezután tojásfehérjével kenjük át a bejgliket és hideg helyre vagy hűtőbe tesszük néhány órára, amíg a felülete megszárad.

    Sütés előtt a bejgliket pár helyen teljesen átszurkáljuk egy hústűvel vagy saslikpálcával és 180 fokos sütőben kb 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá