Mákos bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók 5 rúdhoz:
Tészta:

  • 75 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 nagyobb tojás
  • 1 nagy csipet só

Mákos töltelék:

  • 45 dkg darált mák
  • 7,5 dl tej
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg búzadara
  • 1 citrom lereszelt héja

Kenéshez:

  • 1 tojás szétválasztva

Elkészítése:

Töltelék:

A tejet és a cukrot felforraljuk, majd belekeverjük a búzadarát és a mákot, valamint a citrom héját is. Ízlés szerint citromlevet is keverhetünk bele.

A kész tölteléket jól kihűtjük. Legjobb, ha a sütés előtti napon készítjük el.

Tészta:

A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.

Közben a liszthez hozzáadjuk a sót, porcukrot és alaposan elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojásokat, majd tésztát gyúrunk az egészből.

A kész tésztát letakarva kelesztjük kb 1 órán át, majd ha megkelt, akkor 5 egyenlő cipóra osztjuk.

A cipókat egyenként kb 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk (kb 20*25 cm-es) kissé lisztezett felületen és a töltelék 1/5-ét rákenjük egyenletesen. Én a mákos töltelékre szórtam még egy kevés kandírozott citrushéjat is. A két szélét behajtjuk, majd feltekerjük.

Az elkészített bejgliket tepsibe sorakoztatjuk. Én beletettem egy tepsibe mind az 5-öt, de sütés közben összekeltek. Legközelebb két tepsibe teszem.

Sütés:

A bejglik felületét először tojássárgával kenjük le és addig kelesztjük langyos helyen, amíg rászárad a tojássárgája.

Ezután tojásfehérjével kenjük át a bejgliket és hideg helyre vagy hűtőbe tesszük néhány órára, amíg a felülete megszárad.

Sütés előtt a bejgliket pár helyen teljesen átszurkáljuk egy hústűvel vagy saslikpálcával és 180 fokos sütőben kb 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük.