Hozzávalók:
Tészta:
Mák töltelék:
Dió töltelék:
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral és egy tojással. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk, ha kell, még tejjel hígítjuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk és hideg helyen, néhány órán át pihentetjük.
6 egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg, úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg megszárad.
Mérsékelten meleg sütőben, kb 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz. Sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy a gőz tudjon távozni.
Mák töltelék: A cukorból a vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverjük a mazsolát, citromhéjat, almát és a vaníliás cukrot, majd jól kihűtjük.
Dió töltelék: A cukorból a vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a mazsolát, citromhéjat, a zsemlemorzsát vagy búzadarát és a vaníliás cukrot.
Nagyon jó töltelékesek lettek a bejglik és nagyon finomak!
Jó étvágyat hozzá!