Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Londoni szelet recept

Londoni szelet
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább


  • Hozzávalók:
    Tészta (20*30 cm-es tepsihez):

    • 30 dkg liszt
    • 1 tk sütőpor (púpozott)
    • 12 dkg vaj
    • 4 tojássárga
    • 12 dkg kristálycukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 2-3 ek tejföl
    • csipet só
    • 1 citrom reszelt héja
    • lekvár a tészta kenéséhez

    Diós-habos rész:

    • 6 tojásfehérje
    • 15 dkg kristálycukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 20 dkg darált dió
    • 1 mk őrölt fahéj (el is hagyható)
    • csipet só

    Elkészítése: A liszthez adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd szitáljuk át.

    Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.

    Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést.

    Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat és 2 kisebb evőkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt).

    Egy sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre a tésztát, majd a papírral együtt, emeljük át a tepsibe (tenyérrel kicsit nyomkodjuk, igazítsuk bele a tésztát a tepsibe).

    A tepsiben lévő tésztát ezután kenjük meg ízlés szerint pár kanál lekvárral (én bőven megkentem sárgabarcklekvárral).

    A diós habhoz a tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot és verjük kemény habbá.

    A darált diót keverjük össze a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabhoz és fakanállal óvatosan forgassuk össze.

    Ezután a diós habot egyenletesen kenjük rá a lekvár tetejére.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép világos színűre (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).

    A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kb 10 percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük ki és úgy hűtsük ki teljesen.

    Természetesen kizsírozott és lisztezett tepsiben is megsüthetjük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd abban szeleteljük fel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek