Londoni szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Londoni szelet

Hozzávalók:
Tészta (20*30 cm-es tepsihez):

  • 30 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor (púpozott)
  • 12 dkg vaj
  • 4 tojássárga
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-3 ek tejföl
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • lekvár a tészta kenéséhez

Diós-habos rész:

  • 6 tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1 mk őrölt fahéj (el is hagyható)
  • csipet só

Elkészítése: A liszthez adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd szitáljuk át.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat és 2 kisebb evőkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt).

Egy sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre a tésztát, majd a papírral együtt, emeljük át a tepsibe (tenyérrel kicsit nyomkodjuk, igazítsuk bele a tésztát a tepsibe).

A tepsiben lévő tésztát ezután kenjük meg ízlés szerint pár kanál lekvárral (én bőven megkentem sárgabarcklekvárral).

A diós habhoz a tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot és verjük kemény habbá.

A darált diót keverjük össze a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabhoz és fakanállal óvatosan forgassuk össze.

Ezután a diós habot egyenletesen kenjük rá a lekvár tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép világos színűre (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kb 10 percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük ki és úgy hűtsük ki teljesen.

Természetesen kizsírozott és lisztezett tepsiben is megsüthetjük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd abban szeleteljük fel.