Karamellás hatlapos recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 16 dkg vaj
- 20 dkg por eritrit vagy más édesítő
- 4 dl tej
- 3 dkg szalalkáli
- 1 kk só
A krémhez:
- 15 dkg cukor
- 30 dkg eritrit vagy más édesítő
- 1 l tej
- 2 dl víz
- 22 dkg liszt
- 45 dkg vaj
Elkészítése:
A lisztet a porcukorral, sóval összekeverjük és a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejet is, melyben feloldjuk a szalalkálit.
Közepes keménységű tésztává gyúrjuk, majd hat egyenlő részre osztjuk és fél órát pihentetjük.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk 30*40 cm-es lapokká és egy tepsi hátulján 175 fokon világos barnára sütjük kb 10-12 perc alatt.
A krémhez a cukrot megolvasztjuk egy olyan edényben, amiben nem ég le. Közben a tejet összekeverünk a vízzel és ebből a keverékből kiveszünk 5 dl-t.
A fél liter tejes-vizes keveréket adagolva csomómentesen elkeverjük 22 dkg liszttel, ezzel fogjuk besűríteni a karamellkrémet.
Ha a cukor barnára olvadt, óvatosan hozzáöntjük a maradék vizes tejet, beletesszük az eritritet és folyamatosan keverjük, míg felforr,majd hozzáadjuk a lisztes masszát. Kevergetve összefőzzük, vigyázva, hogy le ne égjen.
Ekkor levesszük a tűzről és azonnal belekeverjük a vajat. Gyors mozdulatokkal addig keverjük, míg a vaj teljesen egyneművé válik a krémmel és besűrűsödik.
Ha elkészült, még melegen megtöltjük vele a lapokat. A tetejét is megkenjük, majd megszórjuk vágott mandulával.
A tetejét letakarjuk egy sütőpapírral és valamilyen nehezékkel lenyomatjuk.
Másnap szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!