Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karamellás hatlapos recept

Karamellás hatlapos
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább


  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 1 kg liszt
    • 16 dkg vaj
    • 20 dkg por eritrit vagy más édesítő
    • 4 dl tej
    • 3 dkg szalalkáli
    • 1 kk só

    A krémhez:

    • 15 dkg cukor
    • 30 dkg eritrit vagy más édesítő
    • 1 l tej
    • 2 dl víz
    • 22 dkg liszt
    • 45 dkg vaj

    Elkészítése:

    A lisztet a porcukorral, sóval összekeverjük és a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejet is, melyben feloldjuk a szalalkálit.

    Közepes keménységű tésztává gyúrjuk, majd hat egyenlő részre osztjuk és fél órát pihentetjük.

    A tésztákat egyenként kinyújtjuk 30*40 cm-es lapokká és egy tepsi hátulján 175 fokon világos barnára sütjük kb 10-12 perc alatt.

    A krémhez a cukrot megolvasztjuk egy olyan edényben, amiben nem ég le. Közben a tejet összekeverünk a vízzel és ebből a keverékből kiveszünk 5 dl-t.

    A fél liter tejes-vizes keveréket adagolva csomómentesen elkeverjük 22 dkg liszttel, ezzel fogjuk besűríteni a karamellkrémet.

    Ha a cukor barnára olvadt, óvatosan hozzáöntjük a maradék vizes tejet, beletesszük az eritritet és folyamatosan keverjük, míg felforr,majd hozzáadjuk a lisztes masszát. Kevergetve összefőzzük, vigyázva, hogy le ne égjen.

    Ekkor levesszük a tűzről és azonnal belekeverjük a vajat. Gyors mozdulatokkal addig keverjük, míg a vaj teljesen egyneművé válik a krémmel és besűrűsödik.

    Ha elkészült, még melegen megtöltjük vele a lapokat. A tetejét is megkenjük, majd megszórjuk vágott mandulával.

    A tetejét letakarjuk egy sütőpapírral és valamilyen nehezékkel lenyomatjuk.

    Másnap szeletelve tálaljuk.

    Jó étvágyat hozzá!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek