Karamellás hatlapos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 16 dkg vaj
  • 20 dkg por eritrit vagy más édesítő
  • 4 dl tej
  • 3 dkg szalalkáli
  • 1 kk só

A krémhez:

  • 15 dkg cukor
  • 30 dkg eritrit vagy más édesítő
  • 1 l tej
  • 2 dl víz
  • 22 dkg liszt
  • 45 dkg vaj

Elkészítése:

A lisztet a porcukorral, sóval összekeverjük és a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejet is, melyben feloldjuk a szalalkálit.

Közepes keménységű tésztává gyúrjuk, majd hat egyenlő részre osztjuk és fél órát pihentetjük.

A tésztákat egyenként kinyújtjuk 30*40 cm-es lapokká és egy tepsi hátulján 175 fokon világos barnára sütjük kb 10-12 perc alatt.

A krémhez a cukrot megolvasztjuk egy olyan edényben, amiben nem ég le. Közben a tejet összekeverünk a vízzel és ebből a keverékből kiveszünk 5 dl-t.

A fél liter tejes-vizes keveréket adagolva csomómentesen elkeverjük 22 dkg liszttel, ezzel fogjuk besűríteni a karamellkrémet.

Ha a cukor barnára olvadt, óvatosan hozzáöntjük a maradék vizes tejet, beletesszük az eritritet és folyamatosan keverjük, míg felforr,majd hozzáadjuk a lisztes masszát. Kevergetve összefőzzük, vigyázva, hogy le ne égjen.

Ekkor levesszük a tűzről és azonnal belekeverjük a vajat. Gyors mozdulatokkal addig keverjük, míg a vaj teljesen egyneművé válik a krémmel és besűrűsödik.

Ha elkészült, még melegen megtöltjük vele a lapokat. A tetejét is megkenjük, majd megszórjuk vágott mandulával.

A tetejét letakarjuk egy sütőpapírral és valamilyen nehezékkel lenyomatjuk.

Másnap szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!